Европейският съюз (ЕС) обяви в петък, че увеличава финансирането за палестинците в отговор на задълбочаващата се хуманитарна криза в Ивицата Газа, съобщава Politico.

"Свидетели сме на истинска хуманитарна катастрофа, която се развива в Газа. Критичното състояние на палестинците в изключителна опасност става катастрофално, което не може да се опише, заяви европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич. Драматичният брой на загиналите и ранените сред цивилните, сред които предимно жени и деца, унищожаването на жизненоважни инфраструктури и предстоящият глад в Газа трябва да бъдат сигнал за събуждане за цялата международна общност. Палестинците не могат повече да чакат да пристигне голяма помощ."

Допълнителната подкрепа от 68 милиона евро, с която общата хуманитарна помощ на ЕС е вече 193 милиона евро за Газа и в целия регионза 2024 г. Тя е предназначена за стоки от първа необходимост за бедстващото население, според изявлението на Комисията.

Помощта ще бъде насочена чрез партньорски организации, които вече работят на място в Газа и региона.

Започна изграждането на временно пристанище за хуманитарна помощ край Газа

Започна изграждането на временно пристанище за хуманитарна помощ край Газа

Около 1000 американски войници ще подкрепят военните усилия, включително в координационни клетки в Кипър и Израел.

Припомняме, че ходът на Комисията следва решението на някои европейски държави, включително Германия, да възобновят сътрудничеството си с Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци, след като временно прекъснаха финансирането заради обвинения, че служители са участвали в атентата на 7 октомври терористична атака.

Откакто Израел започна военната си операция в обсадения анклав, повече от 34 000 палестинци са били убити според местните здравни власти и територията е напусната територия на ръба на глада.

Повече от 3 милиона души в Газа и Западния бряг се нуждаят от хуманитарна помощ според Международния спасителен комитет, базирана в САЩ хуманитарна организация.

"Около 1,7 милиона палестинци, близо 75% от населението, се смятат за вътрешно разселени - като много от тях са били разселени многократно", се посочва в доклада. "Те са принудени да се приютяват в училища, болници и съоръжения на ООН без основни консумативи или канализация."

15 камиона с помощи на ООН са влезли в Газа

15 камиона с помощи на ООН са влезли в Газа

Подкрепа от Израел

Американските войски са започнали изграждането на временно пристанище край бреговете на Газа, който има за цел да ускори потока на хуманитарна помощ към територията, съобщи Пентагонът.

Около 1000 американски войници ще подкрепят военните усилия, включително в координационни клетки в Кипър и Израел. Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на военните да не стъпват на брега на Газа. Трета страна ще кара камиони по кея до плажа.

В изявление израелската армия каза, че ще осигури сигурност и логистична подкрепа за кея и израелска военна бригада, която включва хиляди войници, заедно с кораби и военновъздушни сили на израелския флот, ще работят за защита на американските войски, които създават кей.

Високопоставен американски военен служител каза пред репортери, че САЩ са на път да започнат да доставят помощ, използвайки новото пристанище и кей до началото на май. Служителят каза, че доставките по морския маршрут първоначално ще възлизат на около 90 камиона на ден и може бързо да се увеличат до около 150 камиона на ден.

ООН призова за 2,8 милиарда долара хуманитарна помощ за Газа и Западния бряг

ООН призова за 2,8 милиарда долара хуманитарна помощ за Газа и Западния бряг

Голяма част от финансирането ще бъде предназначено за хранителна помощ

Световната продоволствена програма на ООН се съгласи да ръководи доставката на помощ, но нейният заместник изпълнителен директор каза в четвъртък, че групата трябва да може да работи по безопасен и сигурен начин.