Икономиката на еврозоната продължи да се свива за шесто поредно тримесечие в началото на 2013-а година, показват днешните предварителни данни на европейската статистика (Евростат).

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се понижи с 0,2% през първото тримесечие на годината след спад с 0,6% в края на 2012-а година и при прогнози за понижение с 0,1%.

На годишна база БВП на еврозоната се понижи с 1,0% в началото на 2013-а година при прогнози за понижение с 0,9% и след спад с 0,9% през последното тримесечие на миналата година.

Днешните данни показват, че настоящото низходящо движение на икономическата активност в еврозоната е по-продължително, отколкото по време на рецесията в региона през 2008/2009-а година, макар и не толкова силно изразено, както преди четири години.

Слабите бизнес проучвания за април (слабите PMI индекси за активността в промишлената и в сферата на услугите) предполагат, че низходящото движение на икономиката в еврозоната може да продължи и през второто тримесечие на годината.

Днешните по-слаби данни не представляват голяма изненада, след като вече бяха оповестени разочароващо слаби данни за БВП на Франция, Германия и на Италия за началото на годината, информира Money.bg, позовавайки се на БНР.

По-солидното от прогнозите влошаване на икономическото развитие в региона предполага, че Европейската централна банка може в скоро време да прибегне до ново понижение на лихвите или до други мерки в опит да подкрепи "болната" европейска икономика.