Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че следи с голямо уважение предприетите от Италия икономически реформи за справяне с кризата с публичния дълг.

Смятам, че скоростта и същността на тези мерки ще помогнат за засилването на Италия и че те ще подобрят икономическата перспектива и ние ще следим с голямо уважение колко бързо мерките се прилагат", каза германският канцлер след срещата си с италианския премиер Марио Монти в Берлин, предаде „Франс прес".

Меркел отново посочи, че вероятно може да се очаква приключването на окончателния Европейския фискален пакт до края на януари месец.  Според нея е необходимо да има придвижване на разговорите с банките относно Гърция (относно преструктурирането на гръцкия дълги притежаван от частния сектор).

Нужни са ускорени разговори и относно това как да се засилят настоящия Европейския спасителен фонд (EFSF) и постоянния Европейския спасителен механизъм (ESM, който трябва да влезе в сила в средната на годината). Тя призна, че т.н. левърдиж (повишение на мощта) на EFSF фонда е по-труден отколкото се е очаквало.

По думите й Германия желае да плати повече капитал при старта на ESM фонда, като допълни че настоящия EFSF фонд все още разполага с капитал за 250 млрд.евро.

Тя е съгласна с идеята за тристранна среща на Франция, Германия и Италия в Рим на 20 януари 2012 година

Новият италиански премиер каза, че "моето правителство първо е конкретизирало мерките за бюджетна консолидация". Той посочи, че мерките отчасти са доста сурови за италианския народ.

Монти подчерта, че Италия не е заразена от дълговата криза в Еврозоната. Той каза, че Италия, Германия и Франция ще се сътрудничат много от близко относно намирането на решения за справяне с европейската криза. Посочи, че по-нататъшните италиански мерки имат за цел да подкрепят икономическия растеж, като растежът е необходимо да бъде базиран на структурни мерки. "Ние желаем растеж базиран на здрава икономическа структура", посочи той и отбеляза, че стабилен растеж не може да се постигне без добра европейска работна рамка, съобщи Money.bg.

Според него е необходимо да се елиминира схващането, че Италия е в риск. Италианският премиер смята, че лихвите (на Италианските книжа) трябва да тръгнат надолу.