Полша Десетте най-нови членки на Европейския съюз могат сериозно да подобрят икономиките си чрез очаквания поток от туристи, коментира БиБиСи. Според индустриален доклад, ако привлекат повече туристи, държавите, които се присъединиха към Европейския съюз на 1 май тази година, могат да спечелят 46 млрд. евро до 2010 г.

Полша и Унгария са определени за най-печеливши от тях с потенциал да открият повече от 2 милиона работни места през следващите 6 години.
Европейският съюз спечели 1,1 трилиона евро от туризъм миналата година, което е 8 % от общия брутен вътрешен продукт.

Според доклад на Световния съвет за пътуване и туризъм, икономиките на десетте страни-членки могат да бъдат облагодетелствани от инвестициите в инфраструктура и технологии, свързани с туризма.

До 2010 около 3 милиона работни места в сферата на туризма могат да бъдат открити в Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения, съобщава още туристическата организация.
Туризмът може да бъде необходим катализатор за ръст в икономиките на страни като Полша и Унгария, където традиционните промишлени отрасли и земеделието са в упадък.