Руската петролна компания „Роснефт" и американската петролна и газова корпорация „Ексън мобил" са открили нефт в района на Арктика по време на сондиране в Карско море, съобщи руската компания, предадоха РИА „Новости" и „Гласът на Русия".

„Роснефт" успешно завърши сондиране в Арктическия район, което доведе до откриване на петрол в Източния Приновоземелски регион на Карско море. Сондирането беше извършено за рекордни срокове - за месец и половина, при абсолютно спазване на всички технологични и екологични изисквания, уточнява се в съобщението.

Подчертава се, че новото находище в Карско море е наречено „Победа" и че съдържа по първоначални данни около 338 милиона кубични метра газ и 100 милиона тона петрол, и че това е една от структурите в това находище.

По-рано бе съобщено, че „Роснефт" и "Ексън мобил" ще приключат сондажните работи в Арктика на 10 октомври.

През 2011 година двете компании подписаха споразумение за сътрудничество в Карско море и Черно море. Според договорката 2/3 са за руската компания, а останалите за американската. Съвместният проект струва 3,2 милиарда долара.

САЩ дадоха ултиматум на американските компании до 26 септември да приключат сътрудничеството с всички руски компании, които са засегнати от наложените срещу Русия санкции заради Украйна. „Роснефт" е една от компаниите.