Известният милиардер и инвеститор Джордж Сорос подкрепи участниците в демонстрациите в Ню Йорк и други градове на САЩ, които протестират срещу злоупотребите от страна на големите банки в страната. Това съобщава телевизионният канал FoxNews.

„Говорейки откровено, в настоящия момент аз разбирам техните настроения", е заявил Сорос. Той е дал за пример незавидното положение на дребните предприемачи, за които ставките по кредитите след финансовия крах от 2008 година се вдигнаха от 8 на 28 %. По думите му така мнозинството представители на малкия бизнес, силно зависещи от кредитите, са били изхвърлени от бизнеса.

Сорос е осъдил за пореден път безконтролното насочване на парите на данъкоплатците към помощ за пострадалите банки. „Решението е в това не да се налива капитал в банките, а в това постепенно те да бъдат освобождавани от лоши активи и да им се дава възможност да заработват самостоятелно", е изтъкнал финансистът.

Протестите на американците срещу злоупотребите от страна на крупните банки в страната започна преди три седмици в Ню Йорк и продължи в други мегаполиси на страната.

В средата на септември участниците в акцията „Да завземем Уолстрийт" (The Occupy Wall Street) разгърнаха палатков лагер до сградата на Ню Йоркската фондова борса и от тогава провеждат акции срещу финансовия тероризъм.

Протестиращите се обявяват срещу „корпоративната алчност", безработицата и онази роля, която финансовите институции в САЩ изиграха във влошаването на икономическата ситуация в страната.