Китайският президент Си Цзинпин призова държавите от Азиатско-тихоокеанския регион да ускорят икономическата интеграция с цел стимулиране на световния икономически ръст, съобщават БиБиСи и ДПА.

Цзинпин говори на втория ден от Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество (АТИС), който се провежда до Пекин.

Коментарът на президента на Китай е на фона на различията между Вашингтон и Пекин по изпълнението на конкуриращи се търговски планове. Но отделно САЩ и Китай постигнаха „пробив" с премахването на тарифите за техните технологични продукти.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фроман заяви пред журналисти в Пекин, че споразумението може да доведе до „бързо приключване" на всеобхватни преговори за световно намаляване на тарифите в търговията с технологии.

Това може да доведе до намаляване на цената на продукти като GPS устройства, медицинско оборудване и др.

Фроман поясни, че споразумението в Пекин „показва как САЩ и Китай работят заедно за напредък в нашия двустранен икономически дневен ред, но също подкрепя многостранната търговска система".

Иначе в своята реч днес китайският президент призова за приемане на работна рамка за либерализиране на търговията, наречена Свободна зона за търговия в Азиатско-тихоокеанския регион (FTAAP).

„Изясняване на целта, посоката, „пътната карта", каза той пред участващите световни лидери, включително президентите на Русия и САЩ.

Към момента възстановяването на глобалната икономика все още среща много нестабилни и несигурни фактори", каза китайският лидер.

Изправяйки се пред нова ситуация, ние трябва допълнително да поощрим регионална икономическа интеграция и да създадем рамка за дългосрочно развитие, поясни той.

По-късно стана ясно, че лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанския регион се съгласиха да работят за евентуално приемане на търговско споразумение, инициирано от Китай.

Така Пекин победи в опита си да играе по-голяма роля в търговската политика, отбелязва АП.

Китай предложи двугодишно разглеждане на план за FTAAP, който ще бъде представен за одобрение на лидерите на АТИС.

На пресконференция Си Цзинпин обяви, че съгласуваното решение, прието също от Владимир Путин и Барак Обама, е „историческа стъпка".

Си поясни също, че лидерите са одобрили предложение за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията.

Обаче някои казват, че подкрепената от лидерите инициатива може да отвлече вниманието от друго широкообхватно търговско споразумение, подкрепяно от САЩ. Китай не е част от Транстихоокеанското партньорство (TTP), в което трябва да участват 12 държави от региона.

Според китайски коментатори TPP е метод срещу нарастващото влиение на Китай в Азиатския регион.

Обаче Барак Обама заяви в интервю за китайската медия „Синхуа", че САЩ не се опитват да сдържат Китай.