Една трета от населението на Ирак се нуждае от спешна помощ.

Това сочат данните от доклад на британската хуманитарна организация „Оксфам" и иракски неправителствени организации, цитиран от Би-Би-Си.

Докладът посочва, че правителството е изживяло пълен крах в опитите си да осигури жизненоважни условия за над 8 милиона души, които са лишени от жилище, храна, чиста питейна вода и здравеопазване.

70 % от населението е лишено от чиста питейна вода, 30 % от децата са недохранени.

В анализа се отправя критика към факта, че продължаващите въоръжени сблъсъци в Ирак се използват за прикриване на хуманитарната криза в страната.

В доклада се посочва още че над 4 милиона иракчани са били принудени да напуснат страната, заради конфликтите там.

Според Джеръми Хобс, директор на "Оксфам", обществените учреждения и служби са изцяло разрушени и съсипани след години на война и по никакъв начин не могат да задоволят нуждите на населението.

Милиони иракчани са били принудени да напуснат родните си места и сега живеят в пълна мизерия, добавя Хобс.

Въпреки това, той смята, че иракското правителство и международната общност биха могли да предприемат по-сериозни стъпки към нормализиране на условията на живот в страната.

Правителството е длъжно да подпомогне най-бедните иракчани, включително, тези които са напуснали страната, като увеличи размера на обработваемите площи и този на социалните помощи, смята Хобс.

От своя страна западните страни, трябва да създадат по-гъвкава система, която да гарантира ефективното и реално разпределяне и използване на дадените помощи за Ирак, добавя в заключение експертът.