Около 80% от гражданите, които казват, че са били ваксинирани със "Спутник V", но в същото време са се разболели от коронавирус в тежка форма, са с купен фалшив сертификат за ваксинация. Това мнение изрази пред ТАСС  директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург.

Той обясни, че е възможно да се провери дали човек е бил ваксиниран, като се използва специален анализ за наличие на маркери.

Ученият също така предполага, че публичните случаи на закупуване на сертификати за ваксинация, които съществуват днес, са само част от това, което всъщност се случва.

"Хората харчат пари, а след това се разболяват и умират за собствените си пари. Самозаблуждават се. Изглежда имат психологическа промяна във възгледите си. Те мислят, че наистина са ваксинирани, отслабват всички карантинни ограничения. Рискът от заболяване нараства драстично в резултат на това. Освен това те поставят другите в смъртна опасност", заключи той.

Започва неработната COVID седмица в Русия

Започва неработната COVID седмица в Русия

Между 25 октомври и 7-ми ноември, различно за различните области

Припомняме, че в Русия бе обявена неработна седмица заради висока заболеваемост. На 20 октомври президентът Владимир Путин подписа указ за установяване на неработни дни в Русия от 30 октомври до 7 ноември 2021 г. със запазване на заплатите на служителите. Той също така предостави възможност на районните ръководители по своя преценка да въведат допълнителни неработни дни във връзка със ситуацията на място.

Властите увеличиха усилията си да забавят пандемията, докато се сблъскват с масово нежелание на обществото да се инжектира с руската ваксина "Спутник V". Кметът на Москва обяви ограничения в рамките на четири месеца за оставане у дома за неваксинирани над 60-годишни.

В Русия вече над 230 000 починали от COVID-19

В Русия вече над 230 000 починали от COVID-19

През последното денонощие са починали 1072 души