Русия и държавите от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) през септември, след агресията на Азербайджан срещу Армения, трябваше да окажат военна помощ на Ереван, очакваха се и политически изявления в страната, но нито едното, нито другото не се случи още.

Това каза арменският президент Ваагн Хачатурян в Талин на съвместен брифинг с президента на Естония Алар Карис, съобщи "Интерфакс".

"Арменско-руските отношения са на стратегическо ниво и Русия е гарант за сигурността на Армения, но, за съжаление, напоследък имаме проблеми, особено след събитията от 13 септември. Септемврийската атака беше извършена точно на територията на Армения , а Русия и ОДКС трябваше да предоставят военна помощ. Азербайджан напредна до 7 км, 5 км на различни места и това беше случаят, ", каза Хачатурян.

Според него, в Ереван се очаквали и политически изявления.

Армения иска Г-20 да притисне Азербайджан за блокадата на Лачинския коридор

Армения иска Г-20 да притисне Азербайджан за блокадата на Лачинския коридор

Ереван иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

"Досега не се е случило нито едното, нито другото. Разбира се, честно трябва да се отбележи, че Русия също участва в преговорите за прекратяване на военните действия, но държавният секретар на САЩ Блинкън, френският президент Макрон и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също взе активно участие в тях", каза президентът на Армения.

Той добави, че Армения и Естония като малки страни не могат сами да гарантират сигурността си и се нуждаят от подкрепата на международни организации или отделни държави. В това отношение, според Хачатурян, очакванията на Армения не са се оправдали напълно.

Отговаряйки на въпрос относно ситуацията във връзка с блокирането от азербайджанска страна на коридора Лачин, единственият път, свързващ Армения и Нагорни Карабах, президентът каза, че руската страна иска да реши този проблем чрез преговори, а не чрез използване на сила.

"Можем да кажем, че до 12 декември коридорът работеше добре. Сега разбирам, че руската страна не иска да използва сила, те се опитват да решат въпроса чрез преговори", каза той.

Армения се надява, че "руската страна ще реагира и ще предприеме някои мерки, за да може да осигури този коридор", каза Хачатурян и добави, че не знае подробности за резултатите от преговорите, които се провеждат всеки ден между ръководството на Нагорно- Карабах и руски миротворци.

"За да разберете какви проблеми създава това, ще кажа, че всеки ден по този път минаваха 300-400 коли, превозващи всичко необходимо за живота на населението на Нагорни Карабах: храна, строителни материали и т.н. ", каза Хачатурян.

По думите му за последните 40 дни са преминали едва 400 превозни средства, които са били основно с хуманитарна цел. В Нагорни Карабах продуктите от първа необходимост се издават на купони, нищо не се продава в магазините, добави президентът.

Европейският парламент ще обсъди след два дни ситуацията в Лачинския коридор.

В ОДКС влизат Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Русия обвини Армения за провала на мирните преговори с Азербайджан

Русия обвини Армения за провала на мирните преговори с Азербайджан

Москва призова Ереван да се върне на масата за диалог

Припомняме, че на азербайджанско-арменската граница на 13-14 септември миналата година се стигна до сблъсъци между части на въоръжените сили на Азербайджан и Армения. На 19 септември Съветът за сигурност на Армения заяви, че "в нощта на 13 септември азербайджанските въоръжени сили започнаха широкомащабна агресия срещу суверенната територия на Армения, използвайки оръжия с голям калибър, артилерия, ракетни системи и дронове".

В ръководството на Азербайджан обвиненията в извършване на агресия определят като ​​неоснователни.