Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан, ако Баку покаже същата политическа воля, и има желание да постигне напредък в нормализиране на отношенията с Турция.

Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира заместник-министъра на външните работи Вахан Костанян. 

Припомняме, че Ереван и Баку заявиха през декември, че искат да постигнат мирно споразумение след десетилетия на спорове, но все още не е подписано такова.

Въпросът, предизвикващ най-голямо разделение, отдавна е регионът Нагорни Карабах в Азербайджан. Силите на Баку си възвърнаха планинския район през септември след години на етнически арменски контрол.

Армения готова да подпише мирния договор, оставя Азербайджан да реши

Армения готова да подпише мирния договор, оставя Азербайджан да реши

Това заяви премиерът на Армения Никол Пашинян в интервю за The Telegraph

Костанян каза, че Армения има политическа воля за нормализиране на отношенията с Азербайджан въз основа на принципи, предварително договорени от двете страни.

"Това е въпрос на политическа воля и лидерство", каза той в интервю за Ройтерс по време на дипломатическия форум в Анталия в Турция.

Той каза, че Ереван е показал необходимата политическа воля, включително на разговорите в петък между външните министри на Армения и Турция, основният поддръжник на Баку.

"Ако азербайджанската страна наистина е заинтересована от мир, ние просто трябва да се съгласим да поставим договорените принципи от лидерите и да ги подпишем", каза той.

Сред нерешените въпроси е липсата на съгласие относно общата им граница, като всяка страна държи малки области, заобиколени от територията на другата.

Костанян каза, че двете страни трябва да признаят взаимно териториалната цялост и суверенитета си и обърна внимание на плана на Ереван "Кръстопът за мир" за отваряне на n комуникационни линии в региона, за да подпомогне регионалната стабилност.

Няма незабавен коментар от Баку по неговото изявление.

Припомняме, че в края на февруари стана ясно, че Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан и Армения - пет месеца след като Азербайджан си върна региона. 

Азербайджан е все по-враждебен към външното участие в посредничеството на споразумение, като президентът Илхам Алиев обвини Съединените щати, че застрашават отношенията, като застават на страната на Армения.

Армения и Азербайджан първо влязоха във война за отцепилия се регион Нагорни Карабах през 1988 г. След десетилетия на вражда през септември Азербайджан си върна Карабах, контролиран от етническото арменско мнозинство от 90-те години на миналия век, въпреки че беше международно признат като част от Азербайджан.

Азербайджан бил де факто в мир с Армения

Азербайджан бил де факто в мир с Армения

Ситуацията на границата между двете страни е спокойна през последните няколко месеца

Офанзивата накара повечето от 120 000 етнически арменци в региона да избягат в съседна Армения.