Австрийската Народна партия (АНП) настоява за по-строг контрол върху събирането на семействата на мигрантите. Лидерът на партията и федерален канцлер Карл Нехамер заяви, че в бъдеще ДНК тестовете за установяване на семейни връзки ще се извършват по-често, дори и при най-малкото съмнение, пише австрийският вестник "Курир".

Министерствата на вътрешните и външните работи вече получават указания за изготвяне на стратегия в тази насока, посочи Нехамер. Той подчерта, че са необходими по-строги закони на ниво Европейски съюз, като прекомерното натоварване на отделните държави трябва да бъде прекратено.

В отговор на тези предложения, говорителка на партията НЕОС, занимаваща се с въпросите на убежището и миграцията, Стефани Криспер, обвини Нехамер в непознаване на закона и заяви, че предложението е чист популизъм и заблуда на австрийците.

Според "Курир", в Австрия всеки месец се подават до 900 молби за събиране на семействата на лица, имащи право на убежище. По данни на Министерството на вътрешните работи, около половината от събраните лица са деца. Препълнението на училищата във Виена е сериозен проблем, като месечно пристигат около 300 деца на сирийски мигранти, търсещи убежище, пише вестникът.

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Петимата сирийци са платили от 5000 до 6000 евро на човек