САЩ ще бъдат принудени да преразгледат из основи отношенията си с Грузия, ако "законът за чуждестранните агенти" влезе в сила в сегашния си вид. За това предупреди говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Дълбоко сме обезпокоени от този закон в кремълски стил за чуждестранните агенти, който току-що беше приет от парламента. Очакваме, че президентът ще наложи вето върху него. При това все още не е ясно дали парламентът ще се опита да преодолее това вето", коментира Карин Жан-Пиер.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили многократно, включително и днес, уверяваше, че ще наложи вето на закона.

От своя страна ръководството на управляващата партия "Грузинска мечта" също твърдо обеща да прокара закона - и партията и нейните сателити разполагат с необходимия брой гласове в парламента, за да отхвърлят ветото.

Говорителката на Белия дом повтори това, което САЩ и други западни държави и организации многократно са заявявали, че този закон отдалечава Грузия от ценностите на Европейския съюз и НАТО, към които тя официално иска да се присъедини.

Протестиращи в Тбилиси блокираха важно кръстовище

Протестиращи в Тбилиси блокираха важно кръстовище

Има задържани

"Ще видим какво ще направи парламентът, но ако този закон бъде приет, това ще ни принуди да преразгледаме из основи отношенията си с Грузия", заяви Карин Жан-Пиер.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън заяви във вторник в Тбилиси, че ако "законът за чуждестранните агенти" влезе в сила в сегашния си вид, САЩ може да преразгледат многомилионни програми за помощ на Грузия.

Освен това ще се наложат санкции срещу онези представители на властите, които биха участвали в насилствени действия срещу мирни протестиращи.

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Демокрацията стихва