Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения  в четвъртък на бившия президент Жаир Болсонару. Те са за пране на пари и недекларирани диаманти, които е получил като подарък от Саудитска Арабия по време на управлението си.

Това съобщава АФП, като цитира свои източници.

Върховният съд на Бразилия все още не е получил полицейския доклад с обвинителния акт. След като това стане, главният прокурор на страната Пауло Гонет ще анализира документа и ще реши дали Болсонаро трябва да бъде изправен пред съда.

Болсонару и адвокатите му отрекоха всякакви нарушения, свързани със случая, както и множеството разследвания, пред които е изправен бившият президент.

Те включват предполагаема фалшификация на сертификат за ваксинация срещу COVID-19, за което той вече беше обвинен, както и участие в подстрекаване на въстание в столицата Бразилия на 8 януари 2023 г., което се опита да свали неговия наследник от властта.

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

След решението на Федералния избирателен съд

Миналата година федералната полиция обвини Болсонару за неправомерно задържане на диамантените бижута на стойност 3 милиона долара. Също така се твърди и че е продал два луксозни часовника Rolex и Patek Philippe за близо 70 000 долара.

Бразилия изисква от своите граждани, пристигащи със самолет от чужбина, да декларират стоки на стойност над 1000 долара и за всяка сума над това данък, равен на 50 процента от стойността. Бижутата щяха да бъдат освободени от данък, ако бяха представени като подарък от Саудитска Арабия за Бразилия, но не и когато Болсонару ги е запазил за себе си. 

Болсонаро запазва въпреки правните си проблеми твърда подкрепа, както се видя през февруари, когато около 185 000 души в Сао Пауло протестираха срещу това, което бившият президент нарича политическо преследване.

Неговите критици, особено членовете на политическата партия на съперника му президент Луис Инасио Лула да Силва, приветстваха разследванията и многократно призоваваха за ареста му.

Миналата година върховният избирателен съд на Бразилия постанови, че Болсонару е злоупотребил с президентските си правомощия по време на кандидатурата си за преизбиране през 2022 г., което го лиши от изборите до 2030 г. 

Милей обеща нова ера за аржентинците

Милей обеща нова ера за аржентинците

В неделя положи клетва като президент

Очаква се Болсонару да се срещне с аржентинския президент Хавиер Милей този уикенд на конференция на консерваторите в южната част на Бразилия.