Турският премиер Ахмед Давутоглу определи победата на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието, 14 години след идването й на власт, като безпрецедентен  случай в историята на световната демокрация, предадоха информационните агенции.

Припомняме, на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Турция управляващата партия спечели 49.5% от гласовете и 317 мандата в 550-местния парламент. Това осигури на партията на Давутоглу възможност да състави самостоятелно правителство.

„Нашият народ за първи път ни повери властта на 3 ноември 2002 г. с 34.5% от гласовете, на нас - партия на възраст година и половина. След тези избори гласовете за нас постоянно се увеличаваха. На много избори побеждавахме с изправени глави. А сега, 14 години по-късно, отново достигнахме показателите от  2011 г. Това е безпрецедентен случай в историята на световната демокрация - след 14 години във властта народът отново да даде доверие с 49.5% от гласовете." -  заяви Давутоглу, цитиран от агенция „Анадолу".
Изявлението беше направено на митинг на управляващата партия в Истанбул.

По думите на Давутоглу, турският народ е видял разликата между тези, които имат воля да му служат искрено, и тези, които правят еднодневна политика. Той напомни отказа на опозиционните партии да участват със свои представители във временното правителство.