Европейската комисия критикува страните членки, че не изпълняват обещанията си да отпуснат финансови средства и да изпратят експерти за справяне с бежанската криза, съобщава АП.

Комисията се оплака, че само три от 28 държави са отпуснали общо 12 милиона евро за фонд за подпомагане на африканските държави по-добре да контролират границите си. Във фонда трябва да се съберат общо 1,8 милиарда евро през следващите две години.

Граничната агенция на ЕС и отделът за бежанците призовават да бъдат изпратени 1 000 гранични полицаи, които да помогнат за вземането на пръстови отпечатъци от мигрантите и да решат дали бежанците могат да кандидатстват за убежище. Към момента само около 12 държави от 28-членния ЕС са предложили 130 души.

Миналият месец ЕК изпрати 40 предупредителни писма на страни членки, които не са приложили законите и процедурите на ЕС за бежанците. Нито една от страните не е отговорила.

Думите трябва да бъдат обвързани с действия, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък.

На срещата лидерите ще обсъдят начини за укрепване на границите на съюза. Също така ще разгледат дали да изоставят правилата, изискващи мигрантите да подават молба за убежище в първата страна в ЕС, в която са пристигнали. Тема на разговори ще бъде и молбата на Турция за безопасна зона в Северна Сирия.