Литовският евродепутат Антанас Гуога, по-известен като бившия шампион по покер „Тони Джи”, хвърли ръкавицата на може би най-отявления агитатор за излизането на Великобритания от Европейския съюз - Найджъл Фарадж, като го предизвика да заложи 1 млн. евро за изхода от британския референдум за членството в ЕС, отбелязва „Политико”.

Гуога, който е мултимилионер, спечелил парите си от игра на покер и създадената впоследствие от него покер империя, използва случая, че Фарадж наскоро заложи 1000 паунда за Brexit, като увеличи мизата хилядократно.  

В писмо до Фарадж, в което хвърля ръкавицата със залога, Гуога пише: „Аз съм толкова уверен, че британците ще сторят правилното нещо и ще гласуват за оставане в ЕС, че предлагам да заложите 1 млн. евро, които ще отидат за благотворителни цели, за напускането (на ЕС от Великобритания)!”.

Ако Фарадж приеме предизвикателството и кампанията за напускането спечели, Гуога ще дари 1 млн. евро за благотворителна кауза по избор на Фарадж, и съответно обратното, ако кампанията за оставането спечели.

Актуалните залагания показват, че кампанията за оставането води на опонентите си, докато социологическите проучвания по въпроса показват изравнени сили.

По думите на Гуога, той е „огромен застъпник за реформата на ЕС”.

В писмото Гуога пише още: „Не оставяйте Европа на Германия и Франция. Това би било жалко за пазарите, бизнеса, изследователите, новаторите, предприемачите и творците от цял свят. Също така, не бих искал Путин да вдигне тост за Brexit”, добавяйки, че „смятам, че най-големият победител от напускането на ЕС от Великобритания ще бъде Русия и аз не се чувствам сигурен за това, наблюдавайки случващото се в Европа."