Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде най-ясния досега сигнал, че е готова да си сътрудничи с групата на Европейските консерватори и реформисти, в която членуват депутати от крайната десница като италианската партия "Братя" на Джорджия Мелони и полската "Право и справедливост".

В речта си по време на Маастрихтския дебат, организиран от POLITICO и Studio Europa Maastricht, фон дер Лайен даде да се разбере, че няма да работи с крайнодясната група "Идентичност и демокрация".

Запитана от Бас Ейкхаут от Зелените дали този подход се отнася и за Европейските консерватори и реформисти, фон дер Лайен отговори - след като заобиколи темата в продължение на почти една минута - "Това много зависи от това какъв е съставът на Парламента и кой в коя група е."

По-рано тази година председателят на Комисията намекна, че след европейските избори през юни би била готова да работи с някои политици в Европейските консерватори и реформисти, които са по-десни от нейната дясноцентристка Европейска народна партия - макар и при нейните условия.

Урсула Фон Дер Лайен печели подкрепата на ЕНП да ръководи ЕК за още 5 години

Урсула Фон Дер Лайен печели подкрепата на ЕНП да ръководи ЕК за още 5 години

Делегатите на ЕНП гласуваха с 400 "за" и 89 "против" за кандидатурата на фон дер Лайен

Фон дер Лайен се бори за втори петгодишен мандат начело на мощния изпълнителен орган на Европейския съюз. За да постигне това обаче, тя ще се нуждае от одобрението на мнозинството от членовете на Европейския парламент, който се очаква да се измести вдясно.