Френските таксиметрови шофьори, разгневени от конкуренцията на „Юбер", блокираха достъпа до летища в Париж и жп гари в знак на протест срещу губенето на клиенти, съобщава „Франс прес".

Услугата на компанията „Юбер" (Uber) е много популярна в САЩ. С помощта на специално приложение за смартфони всеки може да използва услугите на компанията, която наема шофьори, които превозват клиентите със собствените си автомобили. Всеки клиент може да повика автомобил на компанията само чрез мобилното приложение и да плати само през него, като предварително въведе данните си и номера на кредитна или дебитна карта. Чрез вградената в приложението GPS система можете да извикате най-близката до вас кола, която работи за компанията.

Достъпът до три терминала на летище "Шарл дьо Гол" в Париж е блокиран от северната страната, също така таксиметровите шофьори са блокирали южната страна на летище „Орли" и жп гари в града, обявиха официални лица.

Стачкуващите таксиметрови шофьори също блокираха за около 30 минути магистрала, която обикаля френската столица. От полицията съобщиха, че са били принудени да се намесят, тъй като са били обърнати кофи за смет на платната.

„Целта беше да блокираме пространство, защото наистина ни писна", каза Карим Аснун от синдиката CGT.

Хиляди таксита се очаква да се съберат в няколко големи френски града като част от днешната стачка.

Шофьорите във Франция са бесни на американската компания, тъй като смятат, че заплашва работните им места, привличайки клиенти на лицензирани таксиметрови фирми.

Те, като някои свои колеги в други държави, проведоха няколко протеста срещу приложението, дори са нападани шофьори на „Юбер".

По-късно стана ясно, че протестиращите са обръщали автомобили на "Юбер".