Гърция и Индия ще подпишат първото в историята си споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, според ексклузивна информация, съобщена от "Катимерини".

Партньорството - което включва съвместни военни учения и дейности с личен състав и средства от трите вида въоръжени сили, включително специалните сили - бележи важен етап в двустранните отношения на двете страни.

Според "Катимерини" висшите кадри на двете страни вече изготвят интензивен график за съвместни тренировки.

Гръцките въоръжени сили ще участват в мащабни национални учения в Индия и обратно, а двете армии ще вземат участие в предстоящи международни учения, планирани да се проведат в Атина и Ню Делхи, като "Иниохос" и "Таранг Шакти".

В перспектива споразумението предвижда обмен на военен персонал, както и сътрудничество по въпроси на националното разузнаване, технологиите и иновациите.

Предстоящото споразумение следва поредица от неотдавнашни събития в гръцко-индийските дипломатически и военни връзки. Посещението на индийския министър-председател Нарендра Моди в Атина през август 2023 г. беше последвано от пътуването на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис до Ню Делхи през февруари миналата година. Двамата лидери се договориха да задълбочат отношенията и да създадат стратегически партньорства в няколко области, включително киберсигурността и икономиката.

Като част от тези усилия началникът на Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция Димитриос Хупсис ще пътува до Индия следващата седмица, за да се срещне с индийския си колега генерал Анил Саухан и други високопоставени служители.

Дискусиите, фокусирани върху въпросите на отбраната, ще засегнат и въпроси, свързани с военното оборудване и сътрудничеството между гръцките и индийските военноморски сили, както и изпълнението на коридора Индия - Близък изток - Европа (IMEC). Ситуацията в Близкия изток и участието на Гърция в европейската операция "Аспидес" в Червено море също са включени в дневния ред като въпрос от жизненоважен интерес за Индия - най-населената страна в света и петата по големина икономика в света.

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната ще бъде приложено през следващите месеци, като гръцки изтребители ще пътуват за първи път до Индия. Потвърдено е участието на гръцките военновъздушни сили в първото в историята многонационално учение, което ще се проведе в Индия, "Tarang Shakti", съобщи "Катимерини".

По-специално, четири самолета и техният персонал се очаква да участват в учението през септември. Участието на гръцки самолети в операцията идва след участието на индийски изтребители в миналогодишното учение "Иниохос", което отбеляза първия път, когато индийски военни сили бяха разположени в Гърция.