Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък възмущението си от коментарите на грузинския премиер Иракли Кобахидзе относно противоречия закон за чуждестранните агенти, съобщава УНИАН. 

"Използването на името на страната ни в такъв пренебрежителен контекст нанася допълнителна вреда на украинско-грузинските отношения, а не митичната "украинизация" е истинската заплаха за Грузия, която е заинтересована от мирна и приятелска атмосфера в Грузия. Украйна винаги е силно подкрепяла и продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници", се казва в изявлението.

Дипломатите призоваха също така да се зачита правото на гражданите на мирен протест и да се търси решение на ситуацията чрез конструктивен диалог.

Законът за чуждестранните агенти мина на първо четене в грузинския парламент

Законът за чуждестранните агенти мина на първо четене в грузинския парламент

Въпреки няколкодневните протести

Повод за гневната реакция на Киев стана изявление на Кобахидзе, в което той заявява, че основната цел на считания от критиците му за "руски закон" е "да се предотврати украинизацията".

"Законопроектът "За прозрачността на външното влияние" е насочен преди всичко към защита на Грузия от украинизация - укрепване на суверенитета на Грузия и осигуряване на стабилно развитие на страната, което е необходимо условие за интеграцията на Грузия в Европейския съюз", заявява той, цитиран от 1tv.

Кобахидзе твърди, че неправителствени организации (НПО) са искали да организират революция в страната, лишавайки я от европейско бъдеще.

"Ако неправителствените организации бяха постигнали това, което активно се опитваха да направят през 2020-2022 г., а именно смяна на властта чрез революция, то днес Грузия щеше да е в по-лоша ситуация от Украйна, което означава, че и мирът, и европейската интеграция щяха да останат в миналото. " той каза.

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Относно Закона за чуждестранните агенти

Припомняме, че ден по-рано парламентът на Грузия одобри на първо четене законопроекта за "чуждестранните агенти", който предизвика няколкодневни протести.

83 от общо 150 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, а опозиционните депутати бойкотираха гласуването. Той трябва да мине още две четения, за да добие силата на закон.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузинските критици го сравняват с руското законодателство, използвано от Кремъл за потушаване на несъгласието - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

Единадесет души бяха арестувани, а един полицай беше ранен. Опозиционните групи призоваха за нови протести тази вечер.

Западните страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, призоваха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

Кремъл заяви, че няма нищо общо със законопроекта за чуждестранните агенти, който защити като "нормална практика". Според говорителя Дмитрий Песков проектозакона се използва от външни сили за подклаждане на антируските настроения.

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Днес депутатите ще го обсъдят на първо четене