Главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено Окампо заяви, че синът на Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам най-вероятно се опитва да избяга от Либия с помощта на чуждестранни наемници, съобщава БиБиСи.

В изявление пред Съвета за сигурност на ООН Окампо призова да бъде направено всичко възможно, за да се предотврати бягството на Сейф ал-Ислам.

В продължение на седмица представители на базирания в Хага съд се опитват да осъществят преговори с представители на Кадафи-младши и да се опитат да го убедят да се предаде. Срещу сина на либийския полковник са повдигнати обвинения за военни престъпления.

Окампо подчерта, че Международният наказателен съд разглежда обвинения не само срещу кадафисти, но и срещу действия на НАТО и бившите бунтовници. Има данни, че те са извършвали незаконни арести на лица, смятани за наемници, както и за множество разстрели на военнопленници. По отношение на Алианса, прокурорът каза, че се правят проверки, но не даде повече информация.

Съдът в Хага издаде заповед за ареста на Сейф ал-Ислам, който вече няколко месеца се укрива, тъй като той е обвинен, че е играл главна роля в нападенията над гражданското население в либийските градове.

Разследване се води и срещу бившия главен разузнавач на Муамар Кадафи Абдул Сенуси.

Новите либийски власти настояват двамата, ако бъдат заловени, да бъдат съдени в Либия.

През октомври се появиха информации, че Сейф ал-Ислам е „засечен" в автоколона, с която се отправил о Либия към Нигер. На този етап обаче няма потвърждение на тази информация.

Луис Морено Окампо каза още, че съдът в Хага разследва обвинения, че силите, верни на Кадафи, са виновни и за масови изнасилвания.