Хиляди привърженици на партията "Северна лига" се събраха на антиимигрантски протест в италианската столица Рим, предаде АП.

Шествието тръгна от централата на партията. Припомня се, че тя събра 40 000 недоволни от проблема и в Милано. По същото време се е провл и контрапротест и полицията се е намесила, за да предотврати сблъсъци.

Лидерът Матео Салвини заяви, че нелегалните имигранти са виновни за икономическите проблеми на страната. Той се надява да събере подкрепа за предстоящите местни избори след поредицата ислямистки атаки.

Напливът на хиляди нелегални имигранти, основно от Африка, се превърна в изключително тежък проблем за страната през последните години. Те пътуват с риск за живота си на претоварени лодки и кораби и много често не успяват да достигнат Италия. За бреговата охрана са чести и спасителните операции след подобни корабокрушения. Властите в страната алармираха, че броят на бежанците нараства застрашително, изчерпват се местата в центровете за тях и вече не могат да ги поемат.