Десетки руски военнослужещи се обучават в Иран да използват системата за балистични ракети с малък обсег Fath-360,, казаха двама източника от европейското разузнаване пред "Ройтерс", добавяйки, че очакват предстояща доставка на стотици сателитно насочвани ракети на Русия за войната й в Украйна.

Смята се, че представители на руското министерство на отбраната са подписали договор на 13 декември в Техеран с ирански официални лица за Fath-360 и друга система за балистични ракети, създадена от държавната организация на иранската аерокосмическа индустрия (AIO), наречена Ababil, според разузнаването служители, пожелали анонимност, за да обсъждат чувствителни въпроси.

Позовавайки се на множество поверителни разузнавателни източници, служителите казаха, че руски персонал е посетил Иран, за да се научи как да управлява отбранителната система Fath-360, която изстрелва ракети с бойни глави от 150 кг с максимален обсег от 120 км. Един от източниците каза, че "единствената следваща възможна стъпка" след обучението ще бъде действителното доставяне на ракетите на Русия.

Москва притежава набор от свои собствени балистични ракети, но доставката на Fath-360 може да позволи на Русия да използва повече от своя арсенал за цели отвъд фронтовата линия, докато използва ирански бойни глави за цели от по-близък обсег, каза военен експерт.

Русия работи върху голям договор с Иран

Русия работи върху голям договор с Иран

Сближаването между двете страни продължава

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ каза, че Съединените щати и техните съюзници в НАТО и партньорите от Г-7 "са готови да дадат бърз и остър отговор, ако Иран продължи напред с подобни трансфери".

Това "би представлявало драматична ескалация в подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна", каза говорителят. "Белият дом многократно е предупреждавал за задълбочаването на партньорството в областта на сигурността между Русия и Иран от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна."

Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар.

Постоянната мисия на Иран в ООН в Ню Йорк заяви в изявление, че Ислямската република е изградила дългосрочно стратегическо партньорство с Русия в различни области, включително военно сътрудничество.

"Въпреки това, от етична гледна точка, Иран се въздържа от трансфер на всякакви оръжия, включително ракети, които потенциално биха могли да бъдат използвани в конфликта с Украйна, докато той не приключи", се казва в изявлението.

Белият дом отказа да потвърди, че Иран обучава руски военен персонал на Fath-360 или че се готви да изпрати оръжията на Русия за използване срещу Украйна.

Русия и Иран се разбързаха с ново голямо споразумение

Русия и Иран се разбързаха с ново голямо споразумение

Засилват се политическите, търговските и военните отношения между Москва и Техеран

Двата източника от разузнаването не дадоха точна времева рамка за очакваната доставка на ракети Fath-360 на Русия, но казаха, че това ще бъде скоро. Те не предоставиха никакви разузнавателни данни за състоянието на договора с Абибал.

Трети разузнавателен източник от друга европейска агенция каза, че също е получил информация, че Русия е изпратила войници в Иран, за да се обучават в използването на ирански системи за балистични ракети, без да предоставя повече подробности.

Подобно обучение е стандартна практика за ирански оръжия, доставени на Русия, каза третият източник, който също отказа да бъде назован поради чувствителността на информацията.

Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, каза, че Иран е продал ракети и дронове на Русия, но не е предоставил ракети Fath-360. Няма законова забрана Техеран да продава такива оръжия на Русия, добави източникът.

Сергей Шойгу пристигна в Иран

Сергей Шойгу пристигна в Иран

Той ще разговоря с иранското ръководство, включително с президента Масуд Пезешкиан

"Иран и Русия се занимават с взаимно закупуване на части и военно оборудване. Как всяка страна използва това оборудване е изцяло тяхно решение", каза служителят, добавяйки, че Иран не е продавал оръжия на Русия за използване във войната в Украйна.

Като част от военното сътрудничество ирански и руски служители често пътуват между двете държави, добави служителят.

Иран се похвали с нови силно експлозивни ракети

Иран се похвали с нови силно експлозивни ракети

Страната разполага с на-много балистични ракети в региона по оценка на САЩ