Израел е поискал от САЩ да засили годишната си военна помощ за еврейската държава и води преговори за 10-годишна финансова помощ на стойност 45 млрд. долара от Вашингтон.

По време на серия от неофициални разговори, проведени през последните няколко месеца, Израел е поискал администрацията на Обама да увеличи своята годишна военна помощ с 50%, или със средно 4,5 млрд. долара годишно в периода 2018-2028 г., съобщава иранската телевизия Press TV.

В рамките на съществуващото споразумение, договорено по време на администрацията на Джордж У. Буш и което изтича през 2017 г., Израел получава около 3 млрд. долара помощ от САЩ всяка година, а президентът Обама се съгласи да увеличи помощта до между 4,2 млрд. и 4,5 млрд. долара.

Парите идват в допълнение към близо 500 млн. долара годишно финансиране от страна на САЩ за програми за противоракетна система на Израел през последните години и още 1,2 млрд. долара за военно оборудване.

САЩ също са заделили 487,5 млн. долара за финансирането за различните действащи оръжейни програми между САЩ и Израел в бюджета за отбрана за следващата година.