Украинското нахлуване в Курска област е провалило планираните руски настъпателни операции по граничната зона, предприети вероятно с цел да разширяване зоната на активни бойни действия в Североизточна Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 13 септември, че операцията е спряла руските планове за създаване на няколко буферни зони по украинската граница "от изток на север", включително в Сумска област.

Това пише в ежедневния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Зеленски заяви, че руските сили искат да започнат големи офанзиви, за да превземат регионалните центрове. Вероятно имайки предвид регионалните столици на градовете Суми и Харков. Градовете Суми и Харков са на около 25 и 30 километра от международната граница - значително по-далеч от Липци (северно от град Харков) и Вовчанск (североизточно от град Харков).

Украинският главнокомандващ генерал Александър Сирски заяви същото на 5 септември.

ISW по-рано писа, че руската операция в северната част на Харковска област е имала за цел да фиксира украинската работна сила и техника по северната граница, което да даде възможности да се подновят настъпателните операции в други райони с по-висок приоритет.

ISW: Русия постига минимални успехи в опита си да отвоюва Курска област

ISW: Русия постига минимални успехи в опита си да отвоюва Курска област

Москва продължава усилията за сближаване с незападните държави

Украинските сили до голяма степен са стабилизирали фронтовата линия в посока Харков от лятото на 2024 г. и продължават с контраатаките, които са възстановили ограничени позиции в северната част на Харковска област.

Зеленски отбеляза, че украинското нахлуване в Курска област също е повлияло на руските настъпателни операции в Донецка област, забавило е руския напредък и е намалило предимството в артилерийските боеприпаси, което руските сили в Покровск имаха над украинските сили - от 12 към 1 на 2,5 към 1.

ISW не може да провери изявлението, въпреки че отчита, че скоростта на руското настъпление в района на Покровск значително се е забавила от началото на септември 2024 г. Това потвърждава и ръководителят на Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви по време на интервю, публикувано на 7 септември.

Руското МО съобщи за възвръщането на 10 села в Курска област

Руското МО съобщи за възвръщането на 10 села в Курска област

Няма независимо потвърждениe на тази информация, но руското контранастъпление е отчетено от различни източници

Зеленски заяви, че руските сили са концентрирали 40 000 души личен състав в Курска област, но не уточни състава на руската групировка -  военнослужещи по договор, нередовни сили, гранична охрана, елементи на Росгвардия и сили на руското вътрешно министерство.

Зеленски заяви, че Москва възнамерява да концентрира между 60 000 и 70 000 души личен състав в Курска област, което е значително по-високо от 50 000 души персонал, за които американски служители според съобщенията са преценили, че Русия ще трябва да изтласка украинците от Курска област.

Руските власти до голяма степен разчитаха на зле обучени и оборудвани наборници и малки елементи от руските редовни и нередовни сили, за да се справят с украинското нахлуване в Курска област досега и е малко вероятно по-голямата част от текущата руска групировка на силите в Курска област да се състои от боеспособни единици.

Зеленски: Руската контраофанзива върви според плана на Украйна

Зеленски: Руската контраофанзива върви според плана на Украйна

Украинските сили са очаквали действията на Москва

Изглежда, че руските сили тестват по-ефективни тактики за механизирано нападение западно от град Донецк, въпреки че руските бронирани превозни средства остават уязвими за украински удари и възможности за дронове. Геолокирани кадри, публикувани на 12 септември, показват руски сили, които провеждат усилено механизирано нападение с размер на батальон и напредват през полетата югозападно от Красногоровка и към източен Хостр (западно от град Донецк).

Украинската бригада, която отблъсна атаката, съобщи, че руските сили са предприели четири вълни атаки за шест часа сутринта на 12 септември и че руските сили са използвали 46 единици механизирана техника, включително бронирани машини, танкове и мотоциклети по време на щурмовете.

От бригадата съобщиха, че са унищожили 15 бронирани машини, танкове и мотоциклети и са повредили още 11 бронирани машини при отблъскване на атаката. 

Руските сили натискат към Курахово и Покровск

Руските сили натискат към Курахово и Покровск

Украинските войски се опитват да удържат линията в критичен момент от войната

Украйна и Русия проведоха втората си размяна на военнопленници след украинското нахлуване в Курска област на 13 септември. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна и Русия са върнали по 49 затворници, а Обединените арабски емирства (ОАЕ) са посредничили при размяната.

Зеленски заяви, че Украйна е върнала военнослужещи, които са защитавали стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, военнослужещи от украинската национална полиция и държавна гранична служба, както и цивилни. Руските официални лица все още не са потвърдили подробностите за върнатите затворници, но руски източници твърдят, че е върнала лица, които украинските сили са заловили в посока Курск, включително наборници.

Украински официални лица по-рано предполагаха, че ситуацията в Курска област е принудило Русия да обмисли размяна на военнопленници.

Русия и Украйна размениха по 49 военнопленници

Русия и Украйна размениха по 49 военнопленници

Военнослужещи от ВСУ, Националната гвардия, Националната полиция, Граничната служба, както и цивилни са се върнали в Украйна

Руското опозиционно издание Vazhnye Istorii съобщи, че руски граждани са написали рекордни 1927 молби до руския президент Владимир Путин за издирване на руски военнослужещи, изчезнали или заловени през август 2024 г. след началото на украинското нахлуване в Курска област.

Русия продължава да полага усилия за укрепване на стратегическите военни връзки с Китай, Северна Корея и Иран, за да подкрепи военните си усилия в Украйна. Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин пътува до Пекин на 13 септември, за да участва във форума Xiangshan, където подчерта задълбочаващото се стратегическо партньорство. Плановете на Русия и КНР са за над 100 съвместни събития за военно сътрудничество през 2024 г., обвини НАТО и САЩ за засилване на войната в Украйна и критикува САЩ за преследването на предполагаема политика на двойно сдържане на Русия и КНР.

"Ройтерс", позовавайки се на два неразкрити източника от европейското разузнаване и получени документи, съобщи на 13 септември, че Русия произвежда ударния дрон с голям обсег на действие "Гарпия-А1", използващ китайски двигатели и други части с двойна употреба от 2023 г. насам и че руските сили са използвали дрон за нанасяне на удари по военни и цивилни цели в Украйна.

Дронът Garpiya-A1 има обсег от 1500 километра, подобно на иранските дронове Shahed-136. Ройтерс съобщи, че според съобщенията руският производител на оръжия IEMZ Kupol е произвел над 2500 дрона Garpiya-A1 между юли 2023 г. и юли 2024 г.

ТАСС съобщи също на 13 септември, че ръководителят на руския Съвет за сигурност Сергей Шойгу е пътувал до Пхенян, Северна Корея, където се е срещнал с лидера Ким Чен Ун за неуточнени по темататика двустранни дискусии.

Това следва посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея през юни 2024 г., където той подписа споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство с Ким и продължи доставките на севернокорейски артилерийски снаряди и балистични ракети за Русия.

Русия предупреждава САЩ за общ отговор с Китай при провокации

Русия предупреждава САЩ за общ отговор с Китай при провокации

За момента партньорството било стратегическо, но това може да се промени, заяви Захарова

Посещението на Шойгу следва и неотдавнашната доставка от Иран на над 200 балистични ракети с малък обсег Fateh-360 на Русия и срещата на Путин с иранския секретар на Съвета за национална сигурност Али Акбар Ахмадиан на 12 септември.

Задълбочаването на ангажимента на Русия с Китай, Северна Корея и Иран е част от по-широкото усилие на Кремъл да създаде коалиция от приятелски държави, насочени директно към укрепване на руската отбранителна промишлена база и стратегическо икономическо сътрудничество.