Способностите за космическо разузнаване са от решаващо значение за националната самоотбрана срещу вражески заплахи. Северна Корея никога няма да се откаже от битката за притежаването на тази способност. 

Това заяви в сряда лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, цитиран от "Ройтерс".

Ким направи забележките по време на посещението си в Академията на отбранителните науки на страната във вторник.

"Притежаването на военни разузнавателни сателити е решаваща задача за укрепване на възпирането на националната самоотбрана и защита на националния суверенитет и сигурност от потенциални заплахи поради военни действия и провокации на САЩ", каза той.

Шпионски сателит на Северна Корея експлодира при изстрелването

Шпионски сателит на Северна Корея експлодира при изстрелването

Опитът дойде само часове след като Пхенян издаде предупреждение, че ще се опита да изстреля втори шпионски сателит

"Изстрелването на разузнавателен сателит този път не постигна целта си, но, другари, ние няма да бъдем обезсърчени или уплашени от неуспеха, а вместо това ще засилим усилията си. Чрез неуспеха ние научаваме повече и напредваме.", каза той. 

Припомняме, че опитът на Пхенян да изстреля шпионски сателит в понеделник се провали, след като експлодира по време на полет.

През ноември Северна Корея успешно изстреля сателит, извеждайки го в орбита след два неуспешни опита по-рано миналата година, вероятно използвайки система за изстрелване, която е разработила за своите междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

Ким нападна Южна Корея за критиките на изстрелването на сателита и каза, че Сеул си "играе с огъня", като демонстрира сила и провежда учения с участието на изтребители.

Часове след изстрелването в понеделник, Сеул разположи изтребители, включително стелт изтребителя F-35, за да проведе "атакуващи тренировки" в демонстрация на сила.

Южнокорейски и американски бойни самолети провеждат отделни учения тази седмица над военноморската гореща точка близо до западната морска граница на двете Кореи.

Пхенян се готви да изстреля военен шпионски сателит

Пхенян се готви да изстреля военен шпионски сателит

Япония внимателно следи теста