Либийските бунтовници са установили контрол над Сирт, родния град на лидера Муамар Кадафи. Това съобщи техният говорител Шамсидин Абдулмола, цитиран от „Ройтерс". От правителството в Триполи обявиха, че твърденията му нямат нищо общо с истината и организираха пътуване на журналисти до града, където има военни и полицаи, но няма боеве.

По последна информация, настъплението на бунтовниците към Сирт е спряно?

Потвърдено е, че Сирт е паднал в продемократични ръце", заяви Абдулмола, като добави, че бунтовниците практически не са срещнали съпротива.

Според чуждестранен кореспондент в Сирт, положението там е спокойно. Журналистът каза пред „Ройтерс", че е чул взривове в неделя вечер, но не е сигурен дали са били в града, или в околностите. Нови експлозии от въздушен удар са последвали тази сутрин.

По думите му конвой от 20 бойни машини, сред които мобилни зенитни оръдия, е напуснал Сирт и е тръгнал към Триполи. Заедно с военните са се придвижвали и цивилни автомобили.

След съобщаването на новината тишината в опозиционния бастион Бенгази беше нарушена от стрелба във въздуха и клаксони на автомобили.

Бунтовниците напредват на запад с помощта на западните съюзници, които нанасят систематични удари по правителствените сили. Опозиционните бойци намалиха значително загубите си през последните дни и овладяха всички основни нефтени терминали в Източна Либия - Ес Сидер, Рас Лануф, Брега, Зуетина и Тобрук.