Полските власти планират да разрешат проблемите, свързани с престоя на украинци на военна възраст в страната, като редактират закона за подпомагане на гражданите на Украйна. Това заяви министърът на вътрешните работи и администрацията на Полша Марчин Кирвински, цитиран от руската служба на BBC.

Настоящите правила за украинците в Полша са валидни до 30 юни 2024 г. От 1 юли те искат да променят правилата за престой на украинците. Днес полският сейм трябва да разгледа поправките.

След Полша, Литва също подкрепи идеята за връщане на мъжете на военна възраст в Украйна. В същото време ръководителят на миграционния отдел на Литва Евелина Гудзинскойте в ефира на литовската телевизия LRT заяви, че за да бъдат изпратени украинците обратно в страната, "трябва да се създаде някаква специална законодателна рамка, защото сега такава няма".

"И ако говорим за закона на Европейския съюз за временна закрила, тогава това е европейско решение, следователно трябва да има европейско решение как да се отговори на такова искане от Украйна", каза Гудзинскойте.

В Литва временната закрила е валидна до 4 март следващата година и литовските власти имат право да я отменят само ако има заплаха за сигурността на държавата.

Литва има техническите възможности да проследи местонахождението на мъжете от Украйна, но те могат да преминат границата и да влязат нелегално в друга страна от ЕС. "Ако човек не иска да бъде намерен, той ще намери начини да се скрие", каза тя.

Главният съветник на президента на Литва по въпросите на националната сигурност Кестутис Будрис каза пред литовското радио, че Литва е готова да помогне на Украйна да върне мъже във военна възраст в страната, ако Киев сметне това за необходимо. За да се приложи ефективно това решение обаче е необходимо сътрудничество между държавите на регионално ниво, смята той.

Полша и Литва проведоха съвместни военни учения по общата си граница

Полша и Литва проведоха съвместни военни учения по общата си граница

В тях се включиха над 1700 военнослужещи