Светът трябва да се страхува от претенциите и действията на Китай в Южнокитайско море. Това заяви президентът на Филипините Бениньо Акуино, предаде Rappler.

Пораждали ли страх? Да, смятам, че останалата част от света трябва да се страхува, каза той в интервю пред „Франс прес" в Манила.

Според него действията на Китай в оспорваните територии в Южнокитайско море - част от тях са наричани от Филипините Западнофилипинско море - заплашват достъпа до международни морски пътища и риболов.

Президентът на азиатската страна не изключва вероятността Китай да влезе във военен конфликт с Филипините и други азиатски държави заради оспорваните територии.

Въпросът за ескалация до нещо отвъд контрола на всеки трябва да заема централно място в ума на всеки световен лидер, добави Акуино.

Китай има претенции към по-голямата част от Южнокитайско море, включително райони до бреговете на други азиатски държави. Пекин се позовава на линия, която за първи път се е появила на китайски карти през 40-те години на ХХ век.