Съдът в Турция забрани на медиите в страната да отразяват разследването на атентата в турската столица Анкара, предадоха световните информационни агенции.

Решението влиза в сила незабавно и се отнася за вички видове медии. Те няма да имат право на публикуване и излъчване на новини, интервюта, критически и други материали по случая.

Средствата за масово оседомяване вече са били информирани.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви вчера, че някои от заподозрените за извършители на самоубийствения атентат, при който загинаха 97 души в Анкара, са прекарали месеци в Сирия, което би могло да означава, че са свързани с „Ислямска държава" или с кюрдските екстремисти от ПКК.

„Ние работим по (разследването) на две терористични организации, "Ислямска държава" и ПКК, защото имаме сигурни доказателства относно атентаторите самоубийци, които имат връзки с "Ислямска държава", но също така и връзки с ПКК", изтъкнал Давутоглу в интервю за „Ройтерс".

Турските власти арестуваха двама души за връзки с обявената извън закона ПКК по подозрение, че предварително са имали информация за нападението в Анкара.

Двамата са обвинени, че са знаели за бомбените атентати предварително и са споделили информацията 9 часа преди атаката в „Туитър", разкри служител от турското вътрешно министерство.