Мощен взрив разтърси кафене в сомалийската столица Могадишу, съобщи АФП късно в неделя.

Предполага се, че взривът е бил насочен към футболни фенове, които се събирали да гледат финалния мач на Евро 2024 между Англия и Испания в популярно кафене, наречено "Топ кафе", съобщават местните медии.

В съобщенията се твърди, че взривът е причинен от атентатор самоубиец или от кола бомба, въпреки че тези твърдения засега не са потвърдени.

По-късно е потвърдено, че кола бомба е избухнала пред кафенето, като са убити петима, а 20 души са ранени. Полицията обвини ислямските бунтовници, предаде "Ройтерс".

Заведението се намира в близост до президентския дворец, като този район е добре охраняван, а бомбата е унищожила 10 коли и е повредила няколко сгради.

Екстремистите на Ал Шабаб поеха отговорност за атаката, като казаха, че бомбардировката е била насочена към място, където служителите на сигурността и правителството се срещат през нощта.

Ислямистката групировка, която някога е управлявала голяма част от Сомалия, се бори от години да наложи стриктното си тълкуване на исляма в Сомалия.

Бунтовниците започнаха чести набези и смъртоносни атаки в Могадишу и други региони, контролирани от федералното правителство, през последните две години, въпреки че загубиха големи части от територия в полза на правителствените сили и техните съюзници.

18 души загинаха при поредица от бомбени атаки на жени камикадзе в Нигерия

18 души загинаха при поредица от бомбени атаки на жени камикадзе в Нигерия

30 други са ранени, никой не е поел отговорност за атентатите