Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота, съобщава "Ройтерс".

Испанският министър на транспорта Оскар Пуенте намекна, че президентът на Аржентина Хавиер Милей употребява наркотици.

Той направи изявлението по време на панелна дискусия в Саламанка в петък, като визира миналогодишната предизборна кампания.

Офисът на Милей публикува изявление в събота, осъждайки забележките, като същевременно атакува испанския премиер Педро Санчес.

То обвини Санчес, че "застрашава испанските жени, като позволява нелегална имиграция" и подкопава целостта на Испания чрез сключване на сделки със сепаратистите, докато левите му политики донесоха "смърт и бедност".

Премиерът на Испания Педро Санчес ще остане на поста си

Премиерът на Испания Педро Санчес ще остане на поста си

След като обяви намерения за оставка заради разследването срещу съпругата му

Това предизвика остро изявление от испанското външно министерство, според което изявите на президента "не отговарят на отношенията между двете братски страни и народи".

Припомняме, че след избирането на Милей, десен популист, който пое кормилото през декември, отношенията между Аржентина и Испания, управлявани от лява коалиция, водена от Социалистическата партия на Санчес, значително се охладиха.

Милей публично подкрепи испанската крайнодясна антиимиграционна партия Vox.

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Милей се опита да оправдае намалените разходи, описвайки държавните университети като центрове на социалистическа индоктринация

Това се случва на фона на вътрешните проблеми на лидерите - протестите срещу политиката на Милей в страната му и корупционния скандал, в който бе намесено името на Санчес в Испания. 

Санчес съобщи в края на април, че ще продължи да заема поста си, след като намекна за оставката след започването на разследване за корупция срещу съпругата му.

Преди това той бе подложен на яростни критики в Испания заради сделката със сепаратистките лидери за амнистия, чрез която сформира коалиционен кабинет и запази властта.