Наркобос се укри в Испания в опит да избегне екстрадиция в Нидерландия, след като неочаквано беше освободен под гаранция по погрешка, пише BBC.

Само дни преди бягството на Карим Буяхричан, нидерландският крал Вилем-Александър благодари на испанския крал Фелипе за помощта за приютяването на дъщеря му Катарина-Амалия, в Мадрид след заплахи от престъпни групи.

Буяхричан, за когото се твърди, че е лидер на Mocro Maffia, беше арестуван в Марбея през януари след петгодишно разследване за пране на пари.

Но той беше случайно освободен на фона на объркване около нидерландски иск за екстрадиция, преди да избяга и да се укрие този месец.

Испанските власти остават уверени, че наркобосът ще бъде открит.

Говорейки пред репортери във вторник, министърът на правосъдието Феликс Боланьос призна, че бягството е "тревожна новина", но настоя, че силите за сигурност "ще предадат този човек на правосъдието възможно най-скоро".

Mocro Maffia е един от най-големите картели за трафик на кокаин в Европа и се смята, че е внесъл нелегално наркотици на стойност милиарди евро от Южна Америка в ЕС през последните 15 години.

Твърди се, че наркобандите използват огромните пристанища в Амстердам и Ротердам, за да пренасят кокаин из континента, като същевременно ръководят операции за пране на пари в Европа, Близкия изток и Мароко.

Медиите в Нидерландия също свързват картелите със заплахи, отправени срещу наследника на нидерландския трон принцеса Амалия. Миналата седмица беше разкрито, че заплахите за отвличане от нидерландския свят на организираната престъпност са принудили престолонаследничката да живее в Испания поне една година.

Буяхричан беше арестуван през януари заедно с петима други мъже, след като беше обвинен в пране на пари чрез покупката на 172 имота в Испания на стойност над 50 милиона евро.

46-годишният мъж беше един от най-издирваните престъпници в Европа и бе преследван от Интерпол поне пет години. Смята се, че неговият брат, Самир, е основал едно от подразделенията на Mocro Maffia - нидерландско-мароканска организация, базирана в Нидерландия и Белгия - преди да бъде застрелян през 2014 г.

Твърди се, че Буяхричан е поел контрола над империята на брат си след смъртта му. Смята се, че арестът му тази година е успокоил борбата за власт между конкуриращи се фракции на организираната престъпност.

След като научиха за задържането на Буяхричан, нидерландските власти подадоха искане за екстрадиция, което първоначално беше одобрено от национален съд в Мадрид.

Местните власти в Малага обаче, където беше държан наркобосът, настояха той да бъде изправен пред обвинения в Испания. Местни медии съобщиха, че националният съд в Мадрид впоследствие е отменил решението.

На 22 февруари съдът в Малага прие жалба, подадена от защитния екип на Буяхричан, и нареди освобождаването му в очакване на екстрадиция, ако плати гаранция от 50 000 евро.

Испанското издание El Pais съобщи, че съдиите знаели, че е имало възможност шефът на картела да избяга от страната, но те вярвали, че "по-малко обременителни" мерки - включително принуждаването му да предаде паспорта си и задължението да се явява в съда на всеки 15 дни - биха били достатъчни.

Вестникът добавя, че г-н Буяхричан се е отчитал редовно в съдилищата до 1 април, след което е изчезнал.

Министър Боланьос отказа да коментира бюрократичната грешка във вторник, когато беше разпитан от репортери.

Винсент Веенман, говорител на нидерландската прокуратура в Хага, каза, че е "неизвестно" защо г-н Буяхричан е бил освободен от затвора.

Но той настоя, че сътрудничеството с испанската съдебна система е "като цяло добро", добавяйки, че "десетки заподозрени се предават всяка година".

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Сред арестуваните са и няколко високопоставени полицейски служители