Външните министри на 28-те страни членки на НАТО и на Украйна осъдиха разполагането на руски войски в Крим и нареченото от тях „преднамерено дестабилизиране" на Източна Украйна от Русия, съобщава Ройтерс.

Ние осъждаме руското струпване на войски в Крим. Също сме притеснени за обявените от Русия планове за допълнително разгръщане в Черно море", отбелязва се в съобщение след среща в Брюксел.

Министрите остро осъдиха Русия за „продължаващото и преднамерено дестабилизиране на Източна Украйна с нарушаването на международното право, включително предоставяне на танкове, модерни противовъздушни системи и тежко въоръжение за сепаратистите".

Междувременно източник от Държавния департамент на САЩ заяви, че държавният секретар Джон Кери ще разговаря с европейските си съюзници тази седмица за налагане на нови санкции на Русия, ако проруските сепаратисти в Източна Украйна не спрат насилието.

Продължават разговорите с ЕС за разширяване на санкциите, каза дипломатът, който придружава Кери за срещата на външните министри в ЕС. Ще продължим тези разговор за намиране на отговор на продължаващите доставки на оръжия по границата с Русия, поясни той и добави, че Вашингтон е готов да спре санкциите, ако Русия изпълни ангажиментите от Минск.

По думите му комбинацията от санкции, ниски цени на петрола и лошо управление оказват „интензивен ефект" върху икономиката на Русия.

Можете да видите милиардите, които трябва да харчат, за да защитят рублата, която продължава да пада. Виждате високите нива на инфлация в страната...можете да видите цените на храната и услугите в Русия", заключи той.