Отваряме "нова страница" в отношенията с Куба. Това обяви президентът на САЩ Барак Обама на пресконференция след размяна на затворници между двете държави.

САЩ слагат край на „остарелия подход" към Куба, заяви Обама и подчерта, че Вашингтон ще даде възможност за нормализиране на отношенията с островната държава.

По думите му той е инструктирал държавния секретар Джон Кери да се възобновят дипломатическите отношения с Куба и да се позволи на двете държави да отворят свои посолства, реципрочно във Вашингтон и Хавана.

Той също така подчерта, че е наредил на Кери да се преразгледа позицията на САЩ с цел Куба да не се разглежда като държава, която спонсорира тероризъм.

Обама обяви още, че ще бъдат премахнати повечето ограничения за пътуване и след повече от 50-годишна забрана роднини и близки от двете държави ще могат да се съберат.

Изолирането на Куба води до малък ефект, смята той, определяйки наложеното срещу островната държава ембарго като провал.

Освен премахването на много рестрикции за пътуване, ще се облекчи и трансферът на парични средства.

„Днес ние правим тези промени, защото е правилно да ги сторим", заяви още американският президент и благодари на папа Франциск за ролята му в преговорите между САЩ и Куба.

Президентът на САЩ предложи Конгресът да отмени наложеното ембарго срещу Куба.

Припомняме, през далечната 1961 година САЩ наложиха едностранно търговско-икономическо ембарго на Куба. Оттогава САЩ нямат установени дипломатически отношения с Куба.

САЩ обаче ще продължат да настояват пред кубинското правителство да се уважават човешките права, предупреди Обама.

Основните точки в новия подход на САЩ към Куба са: възстановяване на дипломатическите отношения; премахване на повечето ограничения за пътуване до Куба и до САЩ от островната страна; търговски обмен в някои области; позволяване на американски граждани да внасят стоки от Куба и разширяване на възможностите за свободно комуникиране.

В същото време Раул Кастро се обърна към кубинския народ. Той приветства възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ, но подчерта, че се запазват различията.

Американската икономическа блокада все още действа, поясни Кастро, допълвайки, че причинява „огромни щети за нашия народ. Трябва да се прекрати".

Той призова американското правителство да приеме мерки, които да облагодетелстват двете държави.

Кастро каза още, че САЩ и Куба трябва да разрешат различията по "цивилизован начин".

„Признаваме, че имаме много фундаментални различия по въпроси като националния суверенитет, демокрацията, човешките права и външната политика, ние потвърждаваме готовността си да обсъдим всички тези въпроси", добави Кастро.

Той призова САЩ да премахнат всички пречки между двете държави, разделящи семействата, включително възстановяване на директните полети, пощенските услуги и телекомуникациите.

Според него Обама заслужава уважение.

Стана ясно, че Обама е провел 45-минутен разговор с лидера на Куба Раул Кастро вчера. За първи път лидери на САЩ и Куба провеждат такъв разговор за повече от 50 години.

По-рано беше съобщено, че Куба е освободила американеца Алън Грос след 5 години в затвор.

65-годишният Грос беше арестуван на 3 декември 2009 година и по-късно осъден на 15 години затвор за внос на забранени технологии и за опит да установи нелегална интернет услуга за кубинските евреи. Той е работил за Американската агенция за международно развитие (USAID).

ABC News отбелязва, че Грос е бил освободен по хуманитарна програма за размяна на затворници. По-късно стана ясно, че Куба е освободила също американски разузнавателен източник, а САЩ - трима агенти на кубинското разузнаване.