Общо 13 хиляди иракчани са загинали в хода на военните действия за свалянето на Саддам Хюсеин от власт. Проучване на изследователската група "Проект за отбранителни алтернативи" сочи, че около 30 процента от жертвите в периода от 19 март до края на април са цивилни.

Данните са от прегледа на доклади на американски военни за водените сражения, репортажи на медиите от бойното поле и сведения от иракски болници.

Същевременно, както съобщава Би Би Си, в Ирак продължават нападенията срещу силите на водената от САЩ коалиция и срещу иракската полиция.

Поне за двама цивилни беше съобщено, че са убити, а други - ранени, след като беше открит огън по полицейски участък в град Мосул в Северен Ирак.

Бяха нападнати и американски военни постове в Тикрит и Киркук. В Киркук иракската полиция заяви, че войниците са отговорили с картечен огън.

Освен това тази нощ американски танк е попаднал на мина в района на иракския град Балад, разположен на 70 км. северно от Багдад. Двама US-военни са загинали, а един е ранен при атаката срещу американските сили.

Във вчерашното си изявление американският президент Джордж Буш обвини както местните поддръжници на Садам Хюсеин, така и, както той се изрази, "чуждите терористи" за последните нападения в Ирак и добави, че САЩ няма да се изплашат от насилието.

През последните дни над 40 души бяха убити при нападенията. Кореспонденти съобщават, че Буш е поставен под натиск от политическите си опоненти за растящия брой американски жертви в Ирак.

Войната в Ирак разколебава американците в способностите на президента Буш да се справя със сериозни проблеми. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение, съобщи АП.

40% от анкетираните са отговорили, че след войната по-малко вярват, че президентът може да се справя с големи проблеми, а 27 процента заявили, че са запазили доверието си в него.

През април 43 процента от американците вярваха на Буш и едва 15 процента изразяваха недоверие.