Азербайджан покани мисия на ООН да посети Нагорни Карабах през следващите дни. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на външното министерство от петък.

Посещението идва на фона на масовото изселване на етнически арменци от региона след светкавична военна офанзива на Азербайджан.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик потвърди, че мисия на ООН, ръководена от високопоставен служител на ООН за помощ, ще пътува до Нагорни Карабах този уикенд. Това се случва за първи път от около 30 години.

"Докато е там, екипът ще се опита да направи оценка на ситуацията на място и да идентифицира хуманитарните нужди както на останалите, така и на хората, които се движат, каза Дюжарик пред репортери в петък, призовавайки всички да спазват международното право. Фокусът ще бъде върху хуманитарните въпроси и също, като част от това, върху въпросите на защитата", каза той.

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

Целта е адекватен отговор на нуждите на местното население

Повече от 88 000 души са преминали в Армения от Нагорни Карабах досега и общият брой на пристигащите може да нарасне до 120 000, каза служител на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

"Готови сме да се справим с до 120 000 души. Много е трудно да се предвиди колко ще дойдат на този етап", каза Кавита Белани, представител на ВКБООН в Армения, на брифинг в отговор на въпрос за броя на бежанците.

Тя каза, че арменското правителството е изправено пред предизвикателства, за да отговори на нуждите на толкова много хора, описвайки сцени с огромни тълпи от изтощени и уплашени хора в регистрационните центрове.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята.

Непризнатата република Нагорни Карабах остава в историята

Непризнатата република Нагорни Карабах остава в историята

Президентът Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване

Съединените щати разполагат екип за реагиране при бедствия в региона на Южен Кавказ, за ​​да координират хуманитарния отговор на кризата. 

По-рано този месец напрежението между Армения и Азербайджан ескалира и Баку стартира военна офанзива в Нагорни Карабах. Арменските сепаратисти свалиха оръжията и седнаха на масата за преговори.

Президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване.

На населението е наредено да обмисли условията за реинтеграция, предложени от Баку и самостоятелно да вземе решение за възможността да остане в региона, но като част от Азербайджан.

Всички държавни институции и техните ведомства ще бъдат разпуснати до 01.01.2024 г., а Република Нагорни Карабах (Арцах) ще престане да съществува.

Събитията станаха причина за размяна на остри реплики между арменските и руските власти.