Броят на бежанците от Ирак в скоро време може да надхвърли един милион души, заяви Барбара Вих, представител на международната хуманитарна организация “Каритас”. Австрийският филиал на организацията се занимава с разполагането и устройването на иракските бежанци в Сирия, която е една от първите страни, накъдето ще се отправят изплашените от войната мирни граждани, пише РИА “Новости”.

Роланд Шьонбауер от Управлението за бежанците към ООН, по-голямата чест от живеещите в Източен Ирак ще се отправят към съседен Иран, ако Техеран не вземе решение да затвори границата си за ограничение на броя на бежанците. Освен това, по данни на ООН, се очакват и не по-малко от 1 милион от т. нар. вътрешни бежанци, които ще се преместват из територията на Ирак в търсене на спасение от войната.

В първите няколко дни на операцията на САЩ и Великобритания срещу Ирак се очакват 500-600 хиляди бежанци, смята Шьонбауер.

Управлението на върховния комисариат по бежанците към ООН е създало бежански лагери в Искендерун (Терция), Керманш (Иран) и Акаба (Йордания). В тях има условия за 300 000 души, осигуpени са палатки, одеяла, топли дрехи, печки, дюшеци и хигиенни материали.

Според Шьонбауер, най-добра възможност и инфраструктура за бежанците има Иран. Турският Червен полумесец се опасява, че в следващите дни от Северен Ирак към Турция ще се отправят не по-малко от половин милион души, с които Анкара не би могла да се справи.