Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова гласоподавателите в четвъртък да бойкотират референдума за подкрепа на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС). Той настоя, че проевропейският президент Мая Санду използва допитването, за да ѝ помогне да спечели преизбирането си, съобщава "Ройтерс".

"Ние сме категорично против този референдум. Ние не казваме "не" на преговорите с ЕС и не сме против ЕС", каза пред Exclusiv Игор Додон, лидер на Социалистическата партия и президент на Молдова до загубата му на изборите през 2020 г. от Санду. Ние се противопоставяме на Санду да го използва като инструмент за собствените си интереси и тези на своята партия. Затова молим гласоподавателите по време на кампанията да не участват в референдума."

Санду осъди войната на Русия в Украйна и определи Москва и ендемичната корупция като най-големите заплахи за суверенитета на бивша съветска Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и членката на ЕС Румъния.

Референдумът вероятно ще се проведе през октомври, по същото време като президентските избори.

Додон поддържа тесни връзки с Москва, които изгради през четирите години на поста, и казва, че фокусът на Санду върху ЕС вреди на интересите на Молдова в региона.

Проучванията показват 35,1% подкрепа за Санду на първия тур, ако изборите бяха днес и  15,8% за Додон.

Те също така казват, че 50,9% от анкетираните вярват, че членството в ЕС ще подобри икономическите перспективи на Молдова, докато 30,4% вярват в обратното. През декември миналата година ЕС се съгласи да започне преговори за членство както с Молдова, така и с Украйна.

Санду каза на среща със собственици на малък бизнес в четвъртък, че молдовците ще живеят по-добре в ЕС.

"Присъединяването към ЕС е най-доброто, което можем да дадем на това и на бъдещите поколения", каза тя.

Председателят на парламента Игор Гросу каза, че референдумът е шанс за молдовците да "покажат силно и ясно, че сме европейци. Ние не влизаме в Европа, ние се връщаме в нея".

Съдът в Молдова отмени закона, забраняващ на проруска партия да участва в изборите

Съдът в Молдова отмени закона, забраняващ на проруска партия да участва в изборите

Правителството се зарече да "направи всичко възможно, да не допусне представителите на Шор до изборите

Гласоподавателите в градовете миналата година демонстрираха подкрепата си за кампанията за ЕС, като излязоха на масов митинг, но подкрепата извън столицата е по-малко сигурна.

На местните избори миналия ноември Партията на действие и солидарност на Санду беше първа с 40% от гласовете, но не успя да спечели кметски места в големите градове.

Това гласуване беше предшествано от мерки за недопускане на кандидати, свързани със забранена проруска партия, ръководена от укриващия се бизнесмен Илан Шор, осъден задочно на 15 години затвор за измама.

Молдова - ново бойно поле във войната на Русия?

Молдова - ново бойно поле във войната на Русия?

Москва може да насочи влияние чрез кохорта от открито проруски партии: социалистите, комунистите и партията "Възраждане" и от няколко "троянски коня", които прокарват руски наративи