Изборният ден във Великобритания приключи, предаде BBC. Както бе оповестено по-рано, секциите са затворили в 00 часа българско време. 

Очаква се през цялата нощ да бъдат съобщавани резултати от отделните градове, a по-късно през деня се очакват и официални резултати. 

За момента данните показват, че привържениците на напускането на ЕС водят с около 400 000 гласа, но броенето продължава. 

Как гласуваха британците на референдума

Как гласуваха британците на референдума

Започна оповестяването по градове

Според допитване на YouGov, проведено между 5000 души показа различни резултати, 52% от гласувалите са казали "да" на Великобритания в ЕС, а 48% са дали глас за излизане (т.нар. Brexit), предаде Sky News.

Британският премиер Дейвид Камерън е изказал благодарност в "Туитър" за всички, гласували за по-силна Великобритания. 

Около 80 депутати от консерваторите, известни като евроскептици, са подписали петиция с искане той да остане на поста след референдума. 

По-рано обаче той вече обяви, че няма да подаде оставка дори и при Brexit. 

Лидерът на UKIP и един от основните водачи на кампанията за Brexit Найджъл Фарадж е коментирал, че изглежда ще победят поддръжниците на Съюза. 

Припомняме, че вчера кралството проведе референдум за оставане или напускане на съюза. 

Бюлетините се броят в 382 местни центъра в страната - в Англия, Северна Ирландия, Уелс, Шотландия и Гибралтар. 

Съобщава се за изключително висока избирателна активност - най-малко 70% от имащите право на глас са упражнили своя вот. Активността на допитването е по-висока от тази на последните парламентарни избори миналата година. За вота се регистрираха повече от 45 млн. гласоподаватели. 

В Гибралтар, където първо оповестиха активността, са гласували 83%. Предстои данни да оповестят Северна Ирландия и Шотландия, но най-вероятно ще надхвърлят 70%. Според преброените гласове там, с огроно мнозинство печели оставането в ЕС. 

Лошото време не е спряло желаещите да гласуват. Проливният дъжд в Южна Англия е наложил дори преместване на секции, но пред някои са се извивали опашки от избиратели. 

За момента няма данни за сериозни нарушения и арестувани. Съобщава се обаче, че от лагера на евроскептиците са предупреждавали при гласуване да се използва собствена химикалка, тъй като било възможно секционните комисии да заличават направения вот пи броенето на бюлетините. В Западен Съсекс е била разпитвана от полицията жена, която предлагала химикалката си на чакащите да гласуват. 

Ако британците гласуват за излизане от ЕС, минималният период за напускане след вота ще бъде две години. През този период страната ще продължи да спазва европейските договори и закони, но няма да участва във вземането на решения в съюза, докато преговаря по споразумение за оттегляне и условията на отношенията с останалите страни членки.

 Технически британските депутати могат да блокират излизане от ЕС, но това ще се разглежда като политическо самоубийство, тъй като се пренебрегва волята на народа. Резултатът от допитването не е правнообвързващ. Парламентът ще трябва да прокара съответните закони, които ще извадят страната от ЕС.