В Северския район на Краснодарския край се запали Илския нефтопреработвателен завод. Местни жители разказват в социалните мрежи, че преди пожара са чули звуци от експлозии. Атакувана е и Афипската петролната рафинерия, последствията от атаката се изясняват, съобщава Би Би Си

"Според информация от спешните служби на Северския район около 2 часа през нощта на 9 февруари е възникнал пожар на територията на Илския нефтопреработвателен завод. До 3 часа през нощта пожарът на открито е ликвидиран своевременно от службите на централата. Няма пострадали", съобщават от Областния оперативен щаб.

Властите не съобщават причината за пожара.

Източници на украински медии твърдят, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) стои зад атаката с дрон срещу две петролни рафинерии в Краснодарския край в нощта на 9 февруари

Руското министерство на отбраната съобщи рано в петък, че украински дронове са се опитали да атакуват най-малко четири региона на Русия.

"Системите за противовъздушна отбрана прехванаха и унищожиха 19 дрона през нощта над териториите на Курска, Брянска и Орловска области, Краснодарския край и Черно море", се казва в доклад на Министерството на отбраната.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи в "Телеграм" за атаката на украински дрон, който според него е бил свален над района на Брянск.

Системата за противовъздушна отбрана спря опит за нападение на четири украински дрона срещу обекти на горивно-енергийния комплекс на Орловска област, пострадали няма, пише в "Телеграм" губернаторът на областта Андрей Кличков.

Илският нефтопреработвателен завод вече се превърна в мишена за дронове. В началото на май 2023 г. за два дни в рафинерията избухнаха две експлозии. Руските медии ги свързват с атаки с дронове. Тогава дронът повреди един от блоковете на рафинерията.

В края на май няколко дрона отново два пъти атакуваха завода. Властите съобщиха, че са били "неутрализирани", а медиите съобщиха, че останки от дронове (в първия случай) или самият дрон са паднали на територията на комбината.

Губернаторът на Белгородска област съобщи за пострадали след украински обстрел

Губернаторът на Белгородска област съобщи за пострадали след украински обстрел

Две частни жилищни сгради и автомобил са били засегнати