Скоро се очаква ще бъде одобрен окончателният вариант на договора за добросъседство между България и Македония. Това обяви външният ни министър Даниел Митов в Скопие.

България ще помогне за привличането на финансови средства от Европейския съюз за справянето с имигрантския натиск в Македония, допълнил българският външен министър, цитиран от БГНЕС.

"Посещението на българския и албанския външни министри в Скопие за посланическата конференция на югозападната ни съседка е важен сигнал затова накъде трябва да върви региона ни", изтъкнал Даниел Митов.

България подкрепя евроатлантическата перспектива на Македония и желанието на Албания да стане член на Европейския съюз. Според министър Митов регионът трябва да бъде все по-интегриран и този тристранен формат трябва да се събира по често.

Подобна позиция изразил и македонският външен министър Никола Поповски, който заяви, че основен акцент в разговорите с българския и албанския си колеги е бил свързан с инфраструктурата и изграждането на Коридор номер осем. Албанският външен министър Дитмир Бушати каза, че Тирана ще подкрепя присъединяването на Македония към НАТО.

Министрите на външните работи на трите страни обсъдиха и бежанската криза, в която се намира Македония.

След общата им пресконференция в Скопие от Гевгелия на границата с Гърция пристигна австрийският външен министър Себастиан Курц.