Парижките сметосъбирачи стачкуват по-малко от три месеца преди началото на Олимпийските игри. Те искат бонус за работа си по време на спортното събитие.

В продължение на месеци те настояват за увеличение на заплатите, а синдикатите са подали предизвестие за стачка по време на игрите, ако не бъде постигнато споразумение, припомня РФИ.

По улиците на Париж отново се трупат боклуци, след като сметосъбирачите започнаха тридневна стачка във вторник. Те планират и други три дни на протест през следващата седмица.

Исканията са за бонус от 1900 евро за работещите по време на Олимпийските и Параолимпийските игри, както и за увеличение на заплатите с 400 евро.

"Искаме да създадем добро впечатление за Париж на всички туристи, които ще посрещнем, но участието ни трябва да бъде компенсирано", заяви Смина Мебтуш, секретар на сектор "отпадъци" на синдиката CGT, който свика стачката.

Профсъюзът твърди, че служителите трябва да бъдат компенсирани за това, че са се отказали от годишните си летни отпуски, за да работят по време на игрите. Премията ще бъде съобразена с по-големите от обичайните количества боклук, които ще се натрупат в града.

Ако исканията не бъдат изпълнени, профсъюзът е подал молба за обявяване на стачка от 1 юли до 8 септември, т.е. по време на Олимпийските и Параолимпийските игри.

Заплахата е реална за града, който иска да избегне повторение на мащабните стачки срещу пенсионната реформа през март и април миналата година, които включваха блокади на трите завода за изгаряне на отпадъци в града.

Снимките на купчините боклук в Париж се появиха на първите страници на вестниците по целия свят.

Заплахи за стачки има и в други сектори като полицията и здравеопазването, ако работниците не получат компенсации по време на игрите.

В края на април събирачите на боклук в пристанищния град Марсилия стачкуваха в продължение на седмица преди пристигането на олимпийския огън с искане за по-добри условия на труд и по-високи заплати.

Сметосъбирачите са наети на минимална заплата от около 1400 евро месечно след облагане с данъци, като работят по 35 часа седмично - въпреки че някои получават до 1500 евро месечно повече с бонуси и други надбавки.

След пенсионната реформа те могат да се пенсионират на 59-годишна възраст, въпреки че много от тях напускат по-късно.