Близо 3000 кандидати ще се борят за 81 места в Европейския парламент във Франция, тъй като рекордните 37 партии са подготвили листи за изборите на 9 юни. Наред с утвърдените партии, които имат национални политици, има и множество самостоятелни листи, които се надяват да получат над 5% от гласовете и да спечелят място в ЕП.

След изтичането на крайния срок в петък вечерта Министерството на вътрешните работи публикува официалния списък на кандидатите за европейските избори на 9 юни: 37 партии, с три повече, отколкото през 2019 г. Това обобщи РФИ.

Всяка листа трябва да има 81 кандидати, за да запълни броя на местата, които Франция има в 720-членната асамблея, което означава, че в надпреварата участват 2997 души.

Крайнодясното Национално обединение изпреварва по резултати всички партии с над 30 % от гласовете, следвано от управляващата партия "Ренесанс" и социалистите.

Твърдо левите консервативни републиканци "Непреклонна Франция" и зелената партия EELV получават по около десет процента от гласовете.

В зависимост от социологическите проучвания листата "Реконкиста", оглавявана от Марион Марешал, племенницата на Марин Льо Пен, и крайно десния, антиимигрантски настроен бивш кандидат за президент Ерик Земур, може да достигне или да не достигне петпроцентната бариера за спечелване на място в парламента.

Заедно с утвърдените зелени се включват и няколко по-малки екологични групи, които издигат кандидати от различни краища на политическия спектър.

Сред 37-те листи има няколко откровено антиевропейски, повечето от които са десни, включително Europe ça suffit, водена от бившия член на Националния митинг Флориан Филипо и лидера на движението Via Жан-Фредерик Поасон, който призовава Франция да напусне ЕС и НАТО.

Листата на Комунисти за мир и социален прогрес също призовава Франция да напусне ЕС и НАТО.

Те са сред групата леви групи, които не успяха да се обединят в единна листа.

Нито една от тези листи не събира гласове над петпроцентния праг, нито пък по-специфичните партии с един-единствен проблем, като Анималистите, които защитават правата на животните и чиято листа спечели изненадващо 2,16% от гласовете през 2019 г.

Председателят на Съюза на френските мюсюлмански демократи, Нагиб Азерги, оглавява листата на Свободна Палестина.

Една листа е насочена към защитата на децата, друга - към използването на есперанто, а Пиратската партия, която участва в изборите през 2014 г. и 2019 г., настоява за свобода на изразяването в интернет.

Министерството на вътрешните работи изтегли жребий за реда на списъците в избирателните комисии, а заветното първо място ще бъде запазено за Pour une humanité souveraine (За суверенно човечество) - списък, оглавяван от гваделупейския еколог Леополд-Едуар Дехер-Лесен, призоваващ за "политически", "паричен" и "енергиен суверенитет" и "незабавно, безусловно изтегляне на чуждите окупационни армии".