Русия има достатъчно сили и средства, за да разруши енергийната инфраструктура на Украйна.

Това мнение изрази в интервю за ТАСС проруският ръководител на Запорожка област Евгений Балицки.

"Както правилно каза нашият президент, ние все още не сме започнали нищо. Нашите фашистки противници са се подготвили за факта, че имаме сили и средства и тези средства са достатъчни, за да унищожат цялата енергийна инфраструктура на украинския режим. Казвам това като военен пилот, който е бил обучен да се бори срещу индустриални способности, като се има предвид, че съм пилот на стратегически самолет, носещ ракети", каза той.

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Москва е използвала 90 ракети и 60 дрона срещу Украйна тази нощ

Припомняме, че на 22 март украинските власти нарекоха комбинираната атака от повече от 150 ракети и дронове най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор в последно време. Освен критични инфраструктурни обекти, включително водноелектрическата централа "Днепър", бяха повредени жилищни сгради. Загинаха цивилни - в Запорожие, Хмелницки и в Днепърската ВЕЦ.

Русия нарече "възмездие" масираната атака срещу Украйна. 

От 16 до 22 март "в отговор на обстрел на руска територия", "опити за пробив и превземане на населени места", руските военни нанесоха и "49 удара на възмездие по цели в Украйна", цитира РИА Новости руското министерство на отбраната.

Киев атакува руски рафинерии. 

Руските петролни рафинерии са легитимни цели за украинските сили. Това заяви Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна.

Изказването ѝ идва, след като във "Файненшъл таймс" беше съобщено, че Съединените щати - близък съюзник на Киев, са поискали от страната да спре да нанася удари с дронове по руски рафинерии.

Украйна драстично засили атаките си срещу руските енергийни съоръжения през този месец. Тя изстреля голям брой дронове с голям обсег, за да порази най-големите руски рафинерии, което доведе до временно спиране на производството в някои от тях.

Атаките действително доведоха до поскъпване на петрола. Цените му се повишиха с близо 4% от 12 март досега, след като Украйна порази голяма петролна рафинерия.