Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на седем години затвор в четвъртък за държавна измяна, предава "Ройтерс".

Представител на съдебната система на Санкт Петербург каза, че 76-годишният Александър Куранов ще бъде изпратен в затвор с висока степен на сигурност и ще бъде глобен със 100 000 рубли (1000 долара).

По време на ареста си през 2021 г. Куранов беше генерален директор на базираното в Санкт Петербург Hypersonics Systems Research Facility, където ръководеше работата по нова версия на хиперзвуков самолет от съветската епоха, наречен Ayaks.

Руският президент Владимир Путин многократно е казвал, че Русия е световен лидер в хиперзвуковите ракети - авангардни оръжия, способни да развиват скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука, за да пробият системи за противовъздушна отбрана.

Русия заподозря в държавна измяна трима свои учени по хиперзвуковите ракети

Русия заподозря в държавна измяна трима свои учени по хиперзвуковите ракети

Разследването пробуди тревога сред руската научна общност

Украйна заяви през април, че Русия е използвала пет хиперзвукови ракети "Циркон", за да атакува Киев от началото на годината. Путин потвърди през февруари, че Русия е използвала този вид ракети в битка.

Куранов беше обвинен в предаване на секретна информация за хиперзвукова руска технология, върху която той е работил дълго време.

Говорителят на съда каза, че присъдата му е дошла след два процеса. Делата за държавна измяна и шпионаж традиционно се водят при закрити врати в Русия.

Редица руски учени през последните години бяха обвинени в държавна измяна по подозрение за предаване на чувствителни материали на чужденци. Критиците на Кремъл казват, че арестите понякога произтичат от неоснователна параноя, нещо, което властите отричат.

Данните на Върховния съд на Русия, анализирани от независимото издание Vyorstka, показват, че 39 души са били осъдени за държавна измяна миналата година спрямо 16 през 2022 г.

В сряда Русия отмени присъда за държавна измяна срещу физик, осъден на 12 години затвор за предаване на тайни на неназовата държава-членка на НАТО, и нареди повторен процес.

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия
Обновена

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Действията им имали за цел да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна