Сръбски съд в Белград отказа да признае командващия армията на босненските сърби по време на войните в бивша Югославия ген. Ратко Младич за мъртъв, предаде Бета.

Искът е подаден от семейството на генерала на 16 юни. В мотивите си то посочва, че е тръгнало на тази стъпка заради десетгодишния тормоз на силите на НАТО по издирването на техния роднина.

Семейството на Младич - съпруга, син и двама внуци - живее в Белград. Адвокатът твърди, че причина за искането са единствено икономически нужди.

Според сръбското законодателство човек може да бъде обявен за мъртъв, ако е над 70-годишен и повече от 5 години е в неизвестност. Тъй като Младич е на 68 години, то съдът нямаше как да оправдае да удовлетвори иска.

Сръбските власти категорично заявиха, че няма да прекратят издирването на Младич независимо от подадения иск. Те подчертаха, че сътрудничеството им с трибунала в Хага изисква от тях или да докажат смъртта му, като намерят тялото, или да го арестуват, ако се окаже жив.

Главният прокурор на Международния съд в Хага Серж Брамерц заяви в началото на май, че според него Младич се укрива в Сърбия. Днес по повод новината за решението на сем. Младич говорителката на трибунала Нерма Йелачич добави, че "Младич е в списъка на обвинените" и ще бъде издирван.

Командирът на босненските сърби във войната в Босна 1992-1995 г. Ратко Младич е обвинен в избиването на 8000 мюсюлмани в Сребреница и за обсадата на Сараево, продължила 43 седмици.