Осъденият на 16 години затвор репортер на Wall Street Journal Еван Гершкович и бившият американски морски пехотинец Пол Уелън са сред 26-те затворници от Съединените щати, Русия, Германия, Полша, Словения, Норвегия и Беларус, които бяха освободени в голяма размяна на затворници Изток-Запад в четвъртък, съобщи турското президентство, цитирано от Ройтерс.

В него се казва, че 10 затворници, включително двама непълнолетни, са били преместени в Русия, 13 в Германия и трима в Съединените щати.

Турското разузнаване обяви, че координира обширна размяна на затворници на фона на признаци за голяма размяна между Русия и Беларус от една страна и западни страни, включително Съединените щати и Германия от друга.

Представяме имената на освободените при размяната затворници:

Трима граждани на САЩ и един законен постоянен жител се завръщат у дома от Русия:

Еван Гершкович, Пол Уелън, Алсу Курмашева и Владимир Кара-Мурза.

Дванадесет германски граждани и руски политически затворници ще се върнат в Германия:

Дитер Воронин, Кевин Лик, Рико Кригер, Патрик Шобел, Херман Мойжес, Иля Яшин, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Вадим Останин, Андрей Пивоваров, Олег Орлов, Саша Скочиленко.

Осем души се връщат в Русия:

Вадим Красиков (от Германия), Артьом Викторович Дулцев (от Словения), Анна Валерьевна Дульцева (от Словения), Михаил Валериевич Микушин (от Норвегия), Павел Алексеевич Рубцов (от Полша), Роман Селезньов (от САЩ), Владислав Клюшин (от САЩ), Вадим Конощенок (от САЩ).

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза, който има двойно руско и британско гражданство, както и дисидентите в Русия, чиито поддръжници твърдят, че им е казано, че внезапно са били преместени през последните дни са част от размяната. Сред тях са опозиционния политик Иля Яшин , правозащитника Олег Орлов и Даниил Кринари, осъдени за тайно сътрудничество с чужди правителства.

Словенски съд в сряда осъди двама руснаци за шпионаж и използване на фалшиви самоличности и каза, че ще бъдат депортирани, съобщи държавната новинарска агенция STA.

През последните дни няколко дисиденти и хора, осъдени за критикуване на войната на Русия в Украйна, изчезнаха от руските затвори. Активистите за граждански права разглеждаха това като индикация, че размяната на затворници със Запада може да е сигурна.

Вярно е, че понякога затворниците се преместват в други затвори, без да се уведомяват роднините и адвокатите им. Но броят на прехвърлените хора и паралелите между случаите бяха необичайни, според наблюдателите.

Високопоставени представители на Белия дом, Държавния департамент и ЦРУ на САЩ са участвали в преговорите като част от разменната сделка, отбелязва телевизията.

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

Справка на Ройтерс