САЩ изтеглиха посланика си от Сирия, съобщиха световните агенции. Това се налага от съображения за сигурност, свързани  с продължаващото месеци наред социално недоволство срещу президента Башар Асад.

Посланик Робърт Форд се е прибрал във Вашингтон заради изключително сериозните заплахи за личния му живот, заяви говорителят на държавния департамент Марк Тонер. Той не може да уточни кога дипломатът ще възстанови дейността си в Сирия, като посочи, че това зависи от ситуацията в размирната страна.

Припомняме, миналият месец американският посланик и други дипломати бяха замервани с яйца и домати, след като имаха среща с представител на опозицията. Малко след това Форд беше блокиран в резиденцията си от привърженици на президента Асад.

Вчера страните от ЕС призоваха сирийския лидер Башар Асад да се оттегли от власт, съобщи след срещата на лидерите им в Брюксел британският премиер Дейвид Камерън.

Той припомни, че в Сирия репресиите срещу гражданите не спират, а това принуждава света да въвежда санкции срещу властите.